IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравец Хайтов: Необходими са повече инвестиции за културното наследство

Председателят на фондация „Памет“ пак повдига въпроса къде е гробът на Васил Левски

14:52 | 19.02.19 г.
Здравец Хайтов: Необходими са повече инвестиции за културното наследство

Бюджетът на Министерството на културата е 0,5% от БВП, докато на Естония е 2% от БВП. Това каза арх. Здравец Хайтов, председател на Фондация „Памет“, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Според него трябва да се отделят сериозни средства за недвижимото културно наследство в България. Повод за гостуването на сина на писателя Николай Хайтов в Bloomberg TV Bulgaria е, че днес България почита паметта на Апостола на свободата Васил Левски. Навършват се 146 години от обесването му.

Писателят Николай Хайтов дълги години изследва подробностите, свързани мястото, на което е погребан Васил Левски. “Комитетът за държавен и народен контрол доказва, че при разкопките и възможността да се установи гробът на Левски през 1956 г. са извършени манипулации и фалшификации, посочи архитектът. – Дневникът на разкопките е бил пренаписан, като разкопаващите археолози са искали да заличат следите, че Левски е бил препогребан. Също така е бил укриван снимков материал – 600 снимки са били намерени, които не са били представени по време на диспута в БАН. Те са били иззети от археолога Стамен Михайлов.”

Здравец Хайтов посочи, че според баща му Левски е препогребан в църквата „Света Петка Самарджийска“ и твърди, че това е доказано категорично с шестте книги на Николай Хайтов.

По думите му целта на писателя от 1983 г. е да изпълни последното желание на Левски: „Ако ме обесят, поне ще ми остане гробът в България и всякой ще го знай“, коментира той. Синът на Хайтов съобщи, че „Михаил Бенчев застава зад думите на баща му и може да ги потвърди".

Според председателя на Фондация „Памет“ българите се отнасяме небрежно към историческото си минало.

През 2019 г. Пловдив е „Европейска столица на годината“. По думите на Хайтов този период е благоприятен, за да представим културно-историческото си наследство. Той сподели, че един от проектите, който фондацията му реализира, е свързан със словото, буквите и българската писменост и нейната равнопоставеност и разпространение сред останалите езици. По негови думи точно това трябва да бъде залегнало в образователната система – любовта към българското слово, но възпитанието трябва да идва от семейството и даде пример с майката на Иван Вазов.

Здравец Хайтов каза още, че модерните технологии са начин да опазим културно-историческото си наследство, за да може всеки българин, а и всеки чужденец, който идва в България, да се докосне до него.

„Онова, което ние имаме под себе си, археология и недвижимо културно наследство, онова, което е като сгради и сграден фонд, като историческа памет, ако ние искаме да го вменим във всеки един подрастващ българин и след това да го покажем на гостите, които идват, то е безспорно, че трябва да се отделят сериозни средства, за да стане това. Не само като култура, но и като образование“, заяви архитект Хайтов.

Утре Здравец Хайтов ще представи книгата си „Кой и защо унищожи гроба на Васил Левски“ от 18:00 ч. в кино „Влайкова“.

Повече от разговора в студиото вижте във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още