IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравен експерт поема Nestle

Компанията избра за главен изпълнителен директор Улф Марк Шнайдер, дългогодишен ръководител на компания от здравната сфера

11:43 | 28.06.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Най-голямата компания за хранителни продукти в света Nestle SA избра Улф Марк Шнайдер, ръководител на европейската здравна компания Fresenius, за новия изпълнителен директор, съобщава MarketWatch.

Решението е изненадващ ход, който подчертава нарастващото значение на здравеопазването и правилното хранене за собственика на десертите Kit Kats, водата Perrier и замразената пица DiGiorno.

Шнайдер, главен изпълнителен директор на базираната в Германия Fresenius SE & Co., ще замени досегашния изпълнителен директор Пол Булке, който Бордът на директорите предложи за следващ председател на компанията, след като Петер Брабек Летман се оттегля от позицията през следващата година.

Много инвеститори и анализатори очакваха Nestle, компания със 150-годишна история, да се придържа към традициите и да избере за изпълнителен директор някой от силните вътрешни кандидати за позицията като ръководителя на бизнеса на компанията в регионите на Азия, Океания и Африка – Уан Линг Мартейо, ръководителя на бизнес представянето Крис Джонсън и ръководителя на Северна и Южна Америка - Лоран Фрайкс.

Анализаторът на Société Générale Уорън Акърман определи назначаването като „глътка свеж въздух“ , обяснявайки, че Шнайдер ще донесе нещо ново и ще засили фокуса на Nestle върху здравето и благосъстоянието.

Под ръководството на Булке през последните осем години компанията разширяваше дейността си в сферата на здравето, нещо, което инвеститорите и служителите вярват, че може да промени играта. 

В същото време Шнайдер е възприеман като силен кандидат, който може да направи Nestle още по-фокусирана върху здравето хранителна компания, благодарение на 13-годишния му опит във Fresenius. Компанията генерира годишна печалба от 28 млрд. евро и предлага продукти и услуги за диализа, болници и извънболнично лечение. Цената на акциите се покачва четири пъти под ръководството на Шнайдер през последите десет години.

50-годишният Шнайдер се възприема като относително млад лидер за индустрията на потребителски стоки, което според Акърман е добра предпоставка той да остане на поста дълго време. Шнайдер ще се присъедини към Nestlе на 1 септември, предоставяйки на Булке няколко месеца, за да предаде управлението на бизнеса. Официално той ще поеме поста на изпълнителен директор на 1 януари.

Новината идва на фона на разочароващата информация за слабите продажби на Nestle през последните години. Компанията беше ударена от силния швейцарски франк, по-слабите резултати на големи пазари като Китай и Европа и спад в потребителските цени, като стартира годината с по-бавен ръст.

Концернът стартира програма за намаляване на разходите, като продължи да настоява, че няма да се откаже от инвестициите в областта на кафето, продуктите за домашни любимци и здравните науки, в които смята, че се отличава от конкурентите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още