IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Златният глобус" на Мерилин Монро беше продаден на търг за 250 хиляди долара

Търгове с лични вещи на холивудската актриса се проведоха в Лос Анджелис в петък и събота

13:32 | 18.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

"Златният глобус", присъден на холивудската актриса Мерилин Монро (1926-1962) през 1961 година в категорията за най-любима актриса на зрителите беше продаден на търг за 250 хиляди долара, съобщават световните агенции, цитирани от БТА.

Наддаванията бяха организирани от тръжната къща "Джулиънс окшънс". Това е най-голямата сума, за която се е продал някога екземпляр от тази награда.

Търгове с лични вещи на Мерилин Монро се проведоха в Лос Анджелис в петък и събота. Най-напред на аукциона беше продаден черният Форд Тъндърбърд кабрио на актрисата от 1956 година. Возилото намери купувач за 490 хиляди долара, въпреки че бе оценен на минимум 500 хиляди долара. Колата е била подарък за рождения ден на холивудската дива, който й бил направен от нейния делови партньор и фотограф Милтън Грийн. Секс символът на Америка се сдобила с форда половин година преди да се омъжи за драматурга Артър Милър (1915-2005).

Монро ползвала колата в продължение на 6 години и изминала с нея 50 хиляди километра, а след това на свой ред я подарила на сина на учителя си по актьорско майсторство, на 18-годишния Джон.

На търговете беше продадена също шофьорската книжка на Мерилин от 1957 година, която замина под чукчето за 10 хиляди долара. Купувачи се намериха и за екземпляр от първия брой на "Плейбой" с подписа на Хю Хефнър, на който Мерилин е изобразена на корицата (32 хиляди долара), нейната черна блуза от сатен, с която тя покори публиката на прресконференция на летището в Ел Ей през 1956 г. (43 750 долара) и други нейни вещи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:45 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още