IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отстъпките за лекарства – тежко бреме или справедлив принцип

Фармацевтичната индустрия предупреждава за изтегляне на медикаменти от пазара заради рестрикциите

16:48 | 13.11.15 г.
<p>
	Участниците във втория панел на Здравен дебат. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Участниците във втория панел на Здравен дебат. Снимка: Investor.bg

Противоречиви мнения за задължителните отстъпки за лекарствата прозвучаха в рамките на Здравен дебат на Puls.bg и Клуб Investor.bg. Отстъпките са тежко бреме за индустрията, беше тезата на чуждите производители. От своя страна генеричната индустрия приема одобрения механизъм като по-справедлив принцип.

Генеричните компании у нас подкрепят Наредбата за отстъпки за лекарствата, защото въвежда по-справедлив принцип за предоставянето им. Първоначалното предложение не беше икономически обосновано, коментира Владимир Афенлиев, заместник-председател на Българска генерична фармацевтична асоциация (БГФармА). Той открои като основен проблем липсата на последователност и предвидимост в лекарствената политика.

„Очакваме предвидимост, дългосрочни промени и цели, защото в противен случай индустрията не може да отговори на промените и от това ще пострадат пациентите”, посочи Афенлиев.

Задължителните отстъпки за лекарствата са тежко бреме за индустрията, каза от своя страна директорът на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM) Деян Денев. По думите му въвеждането на отстъпките води до тежки последици за фирмите. „Индустрията отговорно участва в процеса на компенсиране на публичния фонд чрез отстъпки, за да се предотврати недостиг на медикаменти”, каза той.

Денев предупреди, че заради лекарствените отстъпки медикаменти, които са без аналог, може да изчезнат от пазара у нас. „Възможно е да се стигне до липса на лекарства на нашия пазар заради наложените промени”, посочи той.

Същото опасение за изтегляне на лекарства от българския пазар изрази и Владимир Афенлиев, който подчерта, че подобно изтегляне може да се наложи и за генерични медикаменти и то поради административни рестрикции.

По думите на Денев в други европейски държави се използват споделени механизми за оптимизиране на разходите - съчетание на рамково и индивидуално договаряне, и така не се стига до изтегляне на лекарства от пазара. „Нашата надежда е, че след като административните мерки вече са факт, на тяхна база може да се постигне бъдещо договаряне”, заяви той.

В дискусията участие взе и проф. Илко Гетов, председател на Български фармацевтичен съюз, който акцентира върху проблемите по отношение на лекарствата в бюджета на НЗОК за следващата година. Пациентите продължават да доплащат почти 60% от джоба си за медикаменти, припомни той. И изтъкна, че по наредбата, регламентираща доплащането от пациента, текстовете трябва да се прецизират. Гетов смята, че като цяло системата на ценообразуване у нас е прекалено сложна, объркана и непрозрачна и трябва да се търсят варианти за решение.

Анета Пиперкова, оперативен директор на „ПроДуКт - Проджект Дивелъпмънт Кансълтинг“, разкри възможностите на персонализираната медицина у нас. Като посочи, че персонализираната терапия навлиза много активно у нас, тя постави въпроса за разграничаване на терапията от съпътстващата я диагностика. За да може процесът да се приложи, е необходимо да се обезпечат и двата ресурса, категорична е Пиперкова.

Ползите от тази терапия са много, подчерта експертът. Възможно решение е производителите да дават отстъпки целево за диагностика. Необходим е обаче алгоритъм, при който да се заплаща тази съпътстваща диагностика. Пиперкова отчете, че има позитивно разбиране от страна на Националната здравноосигурителна каса, защото това е медицината на следващото десетилетие, която ще предостави по-добро здравеопазване на по-добра цена.

Здравен дебат се провежда с любезното съдействие на Новартис България, Астра Зенека, МБАЛ „Доверие“ и „ПроДуКт – Проджект Дивелъпмънт Кансълтинг“ АД, Българска болнична асоциация. Институционални партньори са Елана Финансов холдинг, Ърнст и Янг България, Индустриален Холдинг България и Германо-Българска индустриално-търговска камара.

Вижте видео от събитието

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още