IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

3 жени съдят Uber за неравностойно заплащане

Те твърдят, че компанията дискриминира служителите си по расов и полов признак

10:50 | 26.10.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Трима инженери от женски пол съдят Uber Technologies Inc за дискриминация, базирана на техния пол и раса, превръщайки иска в поредния удар срещу компанията, която се стреми да преодолее една година на противоречия по отношение на културата на работното място, предава Ройтерс.

Делото, заведено във вторник във Върховния съд в Сан Франциско, следва широко коментирани публикации в блогове от февруари от друга жена-инженер, която описва работната среда на Uber като такава, която толерира и насърчава сексуалния тормоз. 

В жалбата, подадена от Ингрид Авендано, Роксана дел Торо Лопес и Ана Медина, които се описват като софтуерни инженери от латиноамерикански произход, те твърдят, че заплащането на Uber и други практики дискриминират жените и цветнокожите хора. В резултат на това трите жени са загубили част от заплатите, промоциите и обезщетенията, се твърди в жалбата.

Авендано и Торо Лопес са напуснали компанията това лято след повече от две години, прекарани там. Медина все още е служител на стартъпа.

Говорителят на Uber Матю Уинг е отказал да коментира темата.

Делото описва система за класиране на служителите, която „не се основава на валидни и надеждни мерки за ефективност" и облагодетелства мъжете и белокожите или азиатските служители. Жените, латиносите, американските индианци и афроамериканските служители са получавали по-ниски резултати, което затруднявало професионалното им развитие и ги принуждавало да поемат по-маловажни задачи.

„В тази система служителите от женски пол и цветнокожите служители систематично се подценяват в сравнение с техните мъже и бели колеги от Азия и САЩ", се казва в делото.

Жените, чернокожите и латино служителите получават по-ниски заплати, бонуси, опции за акции, обезщетения и другите, поради дискриминационните практики на компанията, се твърди в съдебното дело.

"Тези трима инженери се стремят да гарантират, че Uber ще плаща на жените и цветнокожите еднакво за упоритата работа, която извършват и ще продължат да вършат, за да помогнат на Uber да успее", казва адвокат Джахан Сагафи от Outten & Golden, който представлява ищците.

Outten & Golden е представлявала служители по дела за дискриминация по полов признак срещу Goldman Sachs и Microsoft Corp.

Авендано и Торо Лопес са подали исковете си до Калифорнийската агенция за развитие на труда и работната сила през това лято - административна стъпка, предшестваща публично дело. Информационният сайт The Information съобщи първи за иска във вторник.

През август Uber осъществи серия от промени, за да адресира равнопоставеността в заплащането, включително увеличаване на заплатите на служителите, които са платени под средната заплата за тяхната дейност и осигурявайки годишен ръст от 2,5%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още