IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

7 нови аутомотив проекта може да разкрият над 4 хил. работни места у нас

70 хил. души вече работят в сектора в над 350 компании в страната

11:36 | 02.06.22 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Министерство на иновациите и растежа&nbsp;</em></p>

Снимка: Министерство на иновациите и растежа 

През последните месеци в България се работи активно по нови 7 потенциални проекта в аутомотив сектора с приблизителна стойност над 2 млрд. лв., като по тях се очаква да бъдат разкрити над 4 хил. нови работни места. Това обяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер при откриването на международната конференция Automotive&Mobility Forum 2022, цитиран от пресцентъра на министерството.

70 хил. души вече работят в сектора у нас в над 350 компании, каза Любомир Станиславов, изпълнителен директор на „Аутомотив Клъстер България".

"Тенденцията е все повече инвеститори да проявяват интерес да открият у нас, освен производство, и развойните си центрове", допълни Лорер.

По думите му бъдещето е свързано с електромобилите и автономните автомобили. "Можем да бъдем сред водещите в разработката на софтуер за тях. Разполагаме с много добри български инженери, чиято основна дейност ще бъде разработка на следващо поколение  хардуер и софтуер за компаниите от сектора", подчерта Лорер.

Той посочи, че автомобилната индустрия e сред водещите и е приоритетна за привличане на инвестиции в страната, като броят на заетите в нея продължава да нараства и през настоящата година.

Automotive&Mobility Forum 2022 се провежда в София и събира участници от целия регион на Балканите и Източна Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
Според мен , можем и към лека авиация да се насочим , припокрива се производството на части и инженерингът ... с велосипедите и бялата техника добре се справяме ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
Една пocираща новина за тролейното депо на рубли ... Ребята , вижте какво тежко бронирано се произвежда в Бургас , google --> RILA 4x4 или RILA 8x8 , че даже и в БА влизат на въоръжение ... :))) ... канадска работа ... :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още