IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ABB пуска на пазара най-бързата зарядна станция за електромобили в света

Terra 360 може да зареди напълно батерията на електрическа кола за 15 минути, посочва швейцарският разработчик

22:52 | 30.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

ABB пуска на пазара най-бързата зарядна станция за електрически автомобили в света, докато продължава с плановете си да постигне оценка от около 3 млрд. долара, съобщава Ройтерс.

Новото модулно зарядно устройство Terra 360 може да зареди до четири превозни средства наведнъж и в рамките на 15 минути да осигури пълен заряд на батерията, изтъква швейцарската компания. 

Устройството, което може да зареди за по-малко от три минути батерия, която да осигури 100 км пробег за превозното средство, ще бъде налично в Европа към края на годината.

Технологията ще достигне САЩ, Латинска Америка и Азиатско-Тихоокеанския регион през 2022 г.

Изпълнителният директор на ABB Бьорн Рьозенгрен заяви през юли, че материалите за инвеститорите за евентуално първично публично предлагане (IPO) на бизнеса за зарядни устройства ще бъдат готови през четвъртото тримесечие на тази година, като потенциалното листване е насочено за началото на 2022 г.

ABB е продала повече от 460 000 зарядни устройства на повече от 88 пазара, откакто навлезе в бизнеса с електрическа мобилност през 2010 г.

Компанията иска да запази контролен дял в бизнеса, но разглежда възможността за неговото отделяне, за да подкрепи лановете си за придобиване както на софтуерни, така и на хардуерни компании и да привлече капитал за бърз растеж.

Ройтерс съобщи, че бизнесът на ABB за зареждане на превозни средства, който отчита продажби от 220 милиона долара през 2020 г., може да постигне оценка от около 3 милиарда долара от флотацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още