IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ACEA очаква още една година, помрачена от недостига на полупроводници

Обемът на производство на автомобили в Европа вероятно ще бъде значително по-малък от очакваното за тази и следващата година, пише в писмо до ЕК групата

10:47 | 27.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Европейските автомобилни производители и потребители трябва да се подготвят за още една година, помрачена от проблемите във веригите на доставка.

Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA) очаква глобалният недостиг на полупроводници да продължи и през 2022 г., поради което нейните членове вероятно ще се разминат със собствените си прогнози за производството, съобщава Bloomberg. 

„Обемът на производство на автомобили в Европа вероятно ще бъде значително по-малък от очакваното за тази и следващата година“, предупреждава лобистката организация в писмо, изпратено до Европейската комисия (ЕК). "Предлагането няма да бъде в съответствие с търсенето", добавя ACEA.

Европейският автомобилен сектор е напът да повтори катастрофалните резултати от миналата година, след като през септември концерните отчетоха най-слабите си продажби за последните 25 години.

Глобалният недостиг на компоненти, който затруднява работата на производствените линии, подкрепя ръста при цените на превозните средства - нови и употребявани, тъй като запасите продължават да намаляват.

Последната оценка на ACEA е удар върху очакванията на някои анализатори, че недостигът на полупроводници ще бъде облекчен през следващата година.

Консултантската фирма IHS Markit очаква европейското производство на автомобили да нарасне с 16% до почти 18,6 млн. броя през следващата година - продукция, която ще доближи индустрията до нивата преди пандемията от около 20 млн. превозни средства.

ACEA ще публикува своите прогнози за 2022 г. в началото на следващата година.

Организацията призовава в своето писмо до ЕК за действия за намаляване зависимостта на региона от азиатските доставчици на чипове, за да се избегнат бъдещи прекъсвания във веригите на доставка.

 „Сложната ситуация изисква силен и координиран отговор в целия Европейски съюз“, пише в писмото президентът на ACEA Оливър Ципсе, главен изпълнителен директор на германската автомобилна група BMW.

През юли АСЕА се обърна към Брюксел, като заяви, че без значително увеличени усилия от всички заинтересовани страни - включително държавите членки и всички участващи сектори - предложената от ЕК по-висока цел за емисиите в автомобилния сектор няма да бъде жизнеспособна.

„В контекста на предложените технологични ограничения от 2035 г. нататък призоваваме всички институции на ЕС да се съсредоточат върху иновациите, вместо да налагат или ефективно забраняват конкретна технология“, заяви Ципсе.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още