IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Адвокат: Мъск е искал да спаси SolarCity чрез придобиването ѝ от Tesla

Главният изпълнителен директор на производителя на електромобил е използвал “неправомерно” влиянието си върху борда на компанията, смята Рандал Барън

20:00 | 18.01.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Придобиването на компанията за соларна енергия SolarCity от американския производител на електромобили Tesla Inc. за 2,6 млрд. долара е било извършено като спасяване на разработчика на фотоволтаични технологии, подкрепен от Илон Мъск, изтъква пред съда адвокат на инвеститори, които съдят ръководителя на Tesla. 

„Мъск възнамеряваше придобиването да се извърши като спасителна помощ“, изтъква Рандал Барън, адвокат на акционерите на Tesla, пред съда в американския щат Делауеър, където съдя по делото е Джоузеф Слайтс III.

Слайтс трябва да реши дали Мъск, който изпълнява длъжността на председател на SolarCity по време на придобиването през 2016 г., е използвал влиянието си върху борда на Tesla, за да реализира сделката. Мъск е и най-големият акционер в компанията за соларни технологии.

Адвокатите на Мъск твърдят, че придобиването на SolarCity е „продукт на честна сделка“, която е одобрена от 85% от акционерите на Tesla.

Мъск е последният участник в сделката, срещу когото се води дело, след като неговите колеги се съгласиха за извънсъдебно споразумение с инвеститорите на стойност 60 млн. долара през 2021 г.

Главният изпълнителен директор на Tesla ще трябва сам да покрие щетите, ако съдията установи, че е използвал неправомерно влиянието си, за да се осъществи придобиването. Мъск свидетелства миналото лято като заяви, че е защитил сделката с надеждата, че е необходима за интегрирането на соларната енергия към бизнеса на Tesla.

Адвокатът Рандал Барън посочи пред съда, че това е “невярна история”, която цели да скрие истинската цел на Мъск относно сделката.

„Той контролираше процеса и борда, като зскри ключова информация“, споделя Барън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:54 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 2 години
безполезни хора, наричащи себе си инвеститори пак пречат на хората да работят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още