IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционер: Не е задължително Мъск да е изпълнителен директор на Tesla

Той може да заеме друга позиция в компанията според Джеймс Андерсън от Baillie Gifford & Co.

12:38 | 06.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Най-големият акционер в Tesla изрази подкрепата си за главния изпълнителен директор Илон Мъск, но подчерта, че е отворен за това Мъск, който е и основател на компанията за електромобили, да поеме различна роля, предава Ройтерс.

„Няма да сме против това той да поеме различна роля“, коментира Джеймс Андерсън от Baillie Gifford & Co. “Не смятам, че той трябва да бъде главен изпълнителен директор”.

Андерсън твърди, че Мъск е ключов за Tesla, но предполага, че основателят на компанията може да заеме и друга роля в рамките на организацията, като „главен идеолог“ например.

Базираната в Единбург компания за инвестиционен мениджмънт Baillie Gifford притежава около 8-процентов дял в Tesla, сочат данни на Refinitiv.

Както тя, така и Tesla не са отговорили веднага на запитването за коментар.  

Припомняме, че миналата година Илон Мъск напусна поста на председател на Tesla, за да отговори на исканията на Комисията по ценните книжа и фондовите борси в САЩ. След като спорът между регулатора и Мъск приключи със споразумение, комисията поиска и назначаването на двама независими директори в борда на Tesla. 

Въпреки че се спекулираше дали Мъск ще запази и позицията си на главен изпълнителен директор, той успя да си запази контрола над компанията

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:23 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още