IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционерите на Nissan назначиха нови директори, докато бизнесът пропада

През миналата седмица Nissan понижи прогнозата за годишната си печалба и намали дивидента за инвеститорите в края на годината

16:57 | 18.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Източник: Bloomberg/Akio Kon</em></p>

Източник: Bloomberg/Akio Kon

Когато акционерите на Nissan Motor се срещнаха във вторник, за да обсъдят новото управление на борда, настроението беше мрачно. Приходите и рентабилността намаляват, планът за подобрение е отложен за още три месеца, а запасите се движат близо до своя минимум от десетилетие насам.

Главният изпълнителен директор Макото Учида, главният оперативен директор Ашвани Гупта, изпълнителният вицепрезидент Хидеюки Сакамото и директорът на Renault SA Пиер Флериот бяха избрани за директори като знак на обрат от досегашните мениджъри. Предложенията имаха подкрепата на френския автомобилен производител, който притежава 43% от японския си партньор. Резултатите от гласуването не бяха оповестена веднага, съобщава Bloomberg.

Nissan е разтърсвана от постоянни сътресения след ареста на бившия председател Карлос Гон през ноември 2018 г. по обвинения във финансови нарушения.

„Предстои видимо подобрение, като Nissan трябва да поддържа високо ниво на разходите за научни изследвания и разработки, за да остане конкурентоспособна“, според анализатора на Bloomberg Intelligence Тацуо Йошида. „На фона на забавянето на автомобилния пазар в световен мащаб, избухването на коронавируса добавя още едно предизвикателство към връщането на Nissan към успех“, добави той.

През миналата седмица Nissan понижи прогнозата за годишната си печалба и намали дивидента за инвеститорите в края на годината, заемайки пето място по пазарна стойност сред японските производители. Тази година запасите на компанията са спаднали с около 21%, след като намаляха наполовина през предходните четири години.

Няколко акционери, които присъстваха на събранието, продължило 2 часа и 42 минути, се възползваха от възможността дa подложат на строг разпит Учида относно представянето му и управлението на компанията, като поставиха под въпрос дали той може да осъществи нейното подобряване и процеса по избиране на топ мениджмънт от страна на борда. Без да отговаря на конкретните запитвания, изпълнителният директор обеща да осъществи процеса по връщане на Nissan към успех.

„Разбирам, че не е възможно акционерите да ни простят за настоящата ситуация“, каза Учида. „Ще продължим напред с убежденията си, така че клиентите ни да могат да кажат, че Nissan в крайна сметка се справя добре", допълни още той.

Чрез намаляването на дивидента до най-ниското му ниво от 2011 г. и следването на обявения по-рано план за съкращаване на 12 500 работни места в глобален мащаб, Nissan се опитва да освободи средства за инвестиции в технологии от следващо поколение. Те са необходими, за да може компанията да остане конкурентоспособна в области като електромобилите и автономните коли. Учида обеща подробен средносрочен план през май.

Един от ключовите елементи на заседанието във вторник е какви правомощия е получил Учида сред акционерите въз основа на гласуването. Тази подробност може да повлияе на това колко агресивно Учида и мениджърският екип са готови да предприемат мерки за преструктуриране.

Саикава, както и Ясухиро Ямаучи, ветеран на Nissan, който миналата година заемаше позицията на временно изпълняващ длъжността изпълнителен директор, официално се оттеглиха от борда на заседанието във вторник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още