IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционерите на PSA одобриха сливането с Fiat Chrysler

Сделката е подкрепена от 99% от гласовете, предоставени от инвеститорите, които притежават акции, даващи право на два гласа

13:15 | 04.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Anita Pouchard Serra/Bloomberg</em></p>

Снимка: Anita Pouchard Serra/Bloomberg

Притежателите на акции, даващи право на два гласа, във френския автомобилен концерн PSA Group, предоставиха зелена светлина за сливането на групата с Fiat Chrysler (FCA), което представлява една от финалните стъпки към създаването на четвъртия по големина автомобилен производител в света, съобщават Ройтерс и Bloomberg.

На специално събрание на акционерите сделката за създаването на новата компания Stellantis беше подкрепена с повече от 99% от гласовете, предоставени от инвеститори, притежаващи акции, които осигуряват правото на два гласа, включително фамилията Пежо и китайския концерн Dongfeng. 

„Готови сме за това сливане“, заяви изпълнителният директор на PSA Карлос Таварес по време на онлайн конференция като добави, че крайната дата за обединението ще бъде обявена скоро, ако всички акционери одобрят това.

Акционерната структура се очаква да бъде променена като част от сливането, а съществуващите права за двоен глас, каквито някои акционери притежават, няма да бъдат прехвърлени в новата компания, съобщава Ройтерс.

Таварес, който ще поеме кормилото на обединената структура, ще трябва да съживи бизнеса на автомобилния производител в Китай, да рационализира разрастващата се глобална империя и да се справи с огромния свръхкапацитет, както и да се съсредоточи върху създаването на по-екологични автомобили.

Ръководителите на Fiat Chrysler и PSA смятат, че ще увеличат възвръщаемостта с мащаб, по-близък до този на Volkswagen и Toyota, разполагайки с по-големи ресурси, за да се конкурират с бързо навлизащите електрически автомобили и технологичните натрапници в тяхната индустрия. Но след като сделката бъде сключена, ще се появят нови предизвикателства. Stellantis ще бъде комбинация от различни продуктови линии със завидни позиции в определени сегменти и райони по света, но нито една от компаниите няма голяма опора в подсектора на луксозните автомобили или огромния китайски автомобилен пазар.

След като бъде обособена, Stellantis ще разполага с 14 марки превозни средства, като Fiat, Maserati, Jeep, Dodge, Ram, Peugeot, Citroen, Opel и DS.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още