Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

"Активни потребители" призоваха за нов модел на облагане на електромобилите

Нужни са промени в Закона за местните данъци и такси, с които да се стимулира ползването на по-екологични коли, твърдят експерти

"Активни потребители" призоваха за нов модел на облагане на електромобилите

Снимка: Pixabay

Данъчното облагане трябва да се промени така, че да стимулира закупуването на по-нови и екологични автомобили. Около това становище се обединиха експерти по време на кръглата маса "Автомобилите и мръсният въздух", организирана от българска национална асоциация "Активни потребители", съобщава БТА.

Друга промяна, според специалистите, е свързана с т. нар. екотакса, която се плаща при първоначалната регистрация на автомобилите и фактически е потребителска такса за последващо рециклиране на превозните средства. Според присъстващите тя трябва да бъде заменена от действителна екотакса, средствата, от която да се събират в общините или от държавата и да се ползват за екологични цели. 

Още по темата

Асен Ненов от "Активни потребители" отбеляза, че при проучване на общата стойност на притежание на автомобил - от дизел до електромобил, са установили, че всяка инвестиция в по-ефективен автомобил би се изплатила или компенсирала от ниските експлоатационни разходи през целия живот на автомобила. Според организацията целите за ограничаване на емисиите от въглероден диоксид в ЕС би следвало да се увеличат за 2025 г. от 15 на 25%, а от 2030 г. - от 30 на 45%.

Доц. Георги Милушев от Технически университет в София, представяйки добрите практики при използването на електромобили в градския транспорт, посочи, че енергийната ефективност на електрическите автомобили е 80%, докато при бензиновите автомобили е 25-30%, а 35-40% при превозни средства с дизелов двигател.

Председателят на Асоциацията на вносителите на автомобили Христо Христов посочи, че за да се ограничат старите автомобили в страната, трябва да се предприемат промени в Закона за местните данъци и такси. Той даде като пример, че в момента автомобил над 14 години практически не се облага, тъй като данъкът е около 16 лв. По думите му това е една от причините България да се превръща в гробница за стари автомобили. Няма друга държава с такова облагане, смята той.

При промяна на закона е необходимо изискванията ни да се синхронизират с европейската практика и сред критериите да се включи еврокатегорията на автомобилите.

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Hyundai се похвали със силен ръст на печалбата