IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алуминият дава силен тласък на електромобилната ни индустрия

„Етем Гестамп“ влага 60 млн. евро в разширение на завода си за автомобилни компоненти, което ще стартира през 2023 г. и ще осигури 130 нови работни места

08:32 | 09.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимки:&nbsp;Етем Гестамп</em></p>

Снимки: Етем Гестамп

Алуминият е един от най-използваните метали в света, като неговата промишлена история може да се проследи назад до края на 19. век, когато суровината започва да се добива в търговски количества. Ако през 1900 г. годишното производство е едва 1000 тона, през 2021 г. то е 67,2 млн. тона, показват данни на International Aluminium.

И няма да е пресилено, ако се каже, че алуминият е „властелинът на металите“, защото той има изключително широко приложение – от употребата му в бита през потребителската електроника до тежката индустрия.

Става дума за силен, лек и рециклируем метал, който играе важна роля в технологичните стремежи на света през този век. Алуминият има различни приложения в почти всяка промишлена дейност. Съотношението между здравина и теглото прави този метал особено полезен като структурен материал, тежащ до 65% по-малко от стоманата. Същевременно използването на алуминий има голям потенциал за увеличаване на ефективното използване на енергия.

През последните шест месеца цената му нарасна с 24% до повече от 3100 долара за метричен тон, приближавайки се до най-високото си ниво от десетилетие. И макар Азия да е глобален производствен лидер с над 30 млн. тона годишна продукция, региони като Европа и Северна Америка набират скорост, използвайки по-екологични методи за добив и обработка.

От 2005 г. насам Китай води със значителна преднина в производството на алуминий, извоювайки глобален дял от близо 58% през миналата година. Пекин спря да увеличава своя капацитет за топене на метала, защото се стреми да ограничи както потреблението на енергия, така и емисиите на въглероден диоксид (CO2). През 2021 г. Китай дори принуди редица местни предприятия да редуцират своето производство, за да пестят електроенергия, след като нацията се сблъска с остър недостиг на електричество. Това доведе до постепенно увеличаване на цената на алуминия, като някои анализатори очакват тя да достигне 4000 долара за тон.

Автомобилната индустрия все повече се фокусира върху алуминия като важна част от комбинацията от материали, за да увеличат горивната ефективност на превозните средства, като същевременно поддържат здравина и безопасност.

Алуминият е и предпочитаният метал за по-леки превозни средства, тъй като позволява увеличаване на пробега. Американският концерн Ford Motor Co. се опита да увеличи ефективността на своя популярен пикап F-150 като заложи на добавянето на допълнително количество алуминий в шасито, което му спести около 317 кг от теглото на превозното средство. Компании като Tesla Inc. допълнително стимулират търсенето на този метал, който стои в основата и на електрическата мобилност.

И тъй като е изключително лек, това негово свойство допринася значително за намаляване на CO2 емисиите и подобряване на горивната ефективност. Например използването на алуминий в автомобилите, произведени в Европа през изминалата година ще предотврати около 50 млн. тона нежелани CO2 емисии за целия жизнен цикъл на превозните средства.

Ефективната симбиоза между алуминиевата индустрия и автомобилния сектор е подчертана и от споразумението, което „Етем България“ и „Гестамп Груп“ сключват през 2019 г. за създаване на съвместно предприятие, фокусирано върху екструдирането и обработката на алуминиеви профили за автомобилната индустрия.

етем3 етем3

„Гестамп“, с присъствие в над 23 страни, е водещ международен холдинг за проектиране, разработване и производство на метални автомобилни компоненти. Групата е специализирана в разработването на иновативно проектирани продукти за постигане на все по-безопасни и по-леки превозни средства, както и намаляване консумацията на енергия и въздействието върху околната среда. За около 20 години „Гестамп“ се превърна в глобален доставчик на технологии, отличаващ се с близостта си до клиентите, непрекъснатите иновации и силната интернационализация.

„Етем“, от своя страна, е лидер в екструдирането на алуминий, с повече от 50 години опит и присъствие в секторите на проектиране и производство на архитектурни системи. Тя сред малкото компании от сектора в Европа, които произвеждат профили и компоненти за автомобилната индустрия.

През изминалата година съвместното предприятие „Етем Гестамп“ стартира редица нови проекти за автомобилната индустрия, включително договор с голям германски автомобилен концерн за производство на алуминиевите елементи за кутията на батерията, които ще бъдат използвани в новото поколение електрическа платформа на производителя през следващите 8 години.

етем2 етем2

„Етем Гестамп“ ще инвестира над 60 млн. евро в авангардни технологии и напълно автоматизирано вътрешно логистично решение в България. Проектът ще създаде над 130 работни места за квалифициран персонал през следващите 2 години, а серийното производство е предвидено да стартира през 2023 г.

Съвместното предприятие може да се похвали с лидерска позиция в екструзията на алуминиеви профили и производство на алуминиеви компоненти с допълнителна обработка за нуждите на автомобилния сектор. Продуктите на компанията попадат в редица категории като профили за системи за управление на катастрофи; части за шаси и окачване; елементи за закрепване на двигателя и поддържащи системи; компоненти за врати; релси за покриви; декоративни профили със специални покрития; системи за безопасност за електрически автомобили; както и елементи  за батерии и крепежни елементи за електрически коли.

етем1 етем1

Защо всичко това е важно? Защото с помощта на алуминия автомобилната индустрия може да отговори успешно на глобалните изисквания за по-голяма икономичност, горивна ефективност и емисии през целия жизнен цикъл на превозните средства.  Без да правят компромис с размера, безопасността и комфорта, автомобилните концерни са склонни да разчитат все повече на алуминия, за да предоставят различни подобрения в дизайна и  качествата на крайния продукт. В същото време екструдираният алуминий играе ключова роля в електромобилността, тъй като е основният материал, използван за корпуса на батерията на електрическите автомобили.

Затова и „Етем Гестамп“ си партнира активно с автомобилните компании за разработване на холистични технологични решения, подобряване на дизайна на превозното средство и инженерните цели.

Чрез иновациите, резултат от сътрудничеството с автомобилните производители, компанията допринася за кръговата икономика и устойчивостта, като развива и подобрява процеси, разработва нови сплави и технологии за рециклиране. 

„Етем Гестамп“ е сред малкото компании в Европа, които могат да произвеждат алуминиеви профили, отговарящи на най-високите стандарти на  автомобилната индустрия. Алуминиевите профили се произвеждат и се доставят в международен план до водещи автомобилни производители и доставчици на оборудване, сред които са BMW, Audi, Daimler, Porsche, Volkswagen и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още