IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американски производител на зарядни станции за електромобили набра 50 млн. долара

Поредният кръг на финансиране на FreeWire е воден от компанията за частни капиталови инвестиции Riverstone Holdings

13:10 | 26.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Benjamin Girette/Bloomberg</em></p>

Снимка: Benjamin Girette/Bloomberg

Американският производител на зарядни станции за електромобили FreeWire Technologies Inc. набра 50 милиона долара от кръг на финансиране от серия C, съобщава Bloomberg. Кръгът е воден от фокусирана върху енергийната индустрия компания за частни капиталови инвестиции Riverstone Holdings, споделя главният изпълнителен директор на FreeWire Аркадий Сосинов.

Сред акционерите в компанията са звеното на британския енергиен гигант BP Plc за рисков капитал, Energy Innovation Capital, Trirec и Alumni Ventures Group.

FreeWire е набрала общо 100 милиона долара до момента, включително от последния финансов кръг, изтъква в интервю за Bloomberg Сосинов. 

„Една от причините да заложим тук е, че технологията на FreeWire е по-напреднала“, изтъква Робърт Тичио, партньор в Riverstone, който ще се присъедини към борда на FreeWire.

Продуктите на основаната преди шест години компания се използват при зареждането на електрически превозни средства и на различни строителни обекти, става ясно от информация, споделена на сайта на FreeWire.

Компанията планира да разполага с над 2500 ултрабързи зарядни станции до 2025 г.

BloombergNEF прогнозира, че САЩ трябва да изградят още 330 000 публични зарядни станции до 2025 г., за да отговорят на целта от 4,5 милиона електрически превозни средства по американските пътищата до средата на десетилетието.

Бързите зарядни устройства с интегрирано съхранение стават все по-популярни, защото намаляват разходите за промени в мрежата и предотвратяват прекомерно натоварване.

В Германия доставчикът на комунални услуги EON SE си партнира с автомобилния гигант Volkswagen AG в изграждането на подобна мрежа от зарядни устройства с интегрирана система от батерии.

Macquarie Group Ltd. и Volvo AB са сред настоящите акционери във FreeWire, според уебсайта на компанията.

Участието на BP в кръга на финансиране показва ангажимента на енергийните дружества към глобалния преход към по-чиста енергия и растящата популярност на електромобилите и свързаната с тях зарядна инфраструктура.

Базираната в Калифорния FreeWire има споразумение с BP за инсталиране на зарядни устройства във Великобритания за над 50 млн. долара в рамките на следващите пет години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още