IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американски регулатор поиска от Tesla да изтегли 158 хил. коли

Сервизната акция може да коства между 300 и 500 млн. долара на компанията на Илон Мъск, смятат анализатори

18:06 | 14.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Американската Национална администрация за безопасност на движението по пътищата (NHTSA) е поискала от производителя на електромобили Tesla Inc. да започне сервизна акция, засягаща 158 автомобила Model S и Model X заради неизправност, свързан с дисплея на таблото, която евентуално би представлява риск за безопасността при пътуване, съобщава Ройтерс.

NHTSA е изпратила официално писмо до Tesla в сряда (13 януари), в което предупреждава концерна да започне изтеглянето на автомобилите. Според регулатора проблемът може да доведе до невъзможност за използване на камерата за задно виждане, както и на системата за автопилот. 

Макар и на фона на други сервизни акции, които обхващат милиони превозни средства, проблемът остава значителен за Tesla, която продава значително по-малко на брой автомобили от традиционните глобални концерни като Toyota и Volkswagen.

Миналата година концернът успя да достави близо 500 000 автомобила в световен мащаб, като приблизително 205 600 от тях бяха насочени към САЩ, според данни на Motor Intelligence.

Tesla не е задължен да връща превозните средства в сервизите, въпреки че NHTSA предупреждава в писмото, че ако производителят на автомобили не предприеме действия, той трябва да предостави обяснение за своето решение. След това агенцията може да ескалира въпроса до публично изслушване и в крайна сметка да се опита да се обърне към съда, съобщава The Wall Street Journal.

Според анализатори от Guidehouse Insights акцията може да коства на Tesla между 300 и 500 млн. долара.

През 2018 г. Tesla трябваше да прегледа 123 хил. автомобила Model S заради твърдения, че студеното време може да доведе до корозия на някои болтове.

Последната акция ще засегне автомобили Model S, произведени между 2012 и 2018 г., както и Model X, произведени между 2016 и 2018 г.

Според регулатора сензорният дисплей на конзолата на автомобила може да блокира, ако нейната памет бъде запълнена, което може да се случи с течение на времето. Според NHTSA ще са необходими между 5 до 6 години, за да бъде запълнена паметта на устройството.

Когато сензорният дисплей се повреди, това се отразява на функциите на превозното средство, изтъкват от регулатора.

Към момента от Tesla отказват да коментират новината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още