Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Американски съд подкрепи споразумението за 10 млрд. долара по Дизелгейт

Споразумението покрива връщането и поправката на близо 500 000 дизелови превозни средства в САЩ, които са били оборудвани със софтуер за манипулиране на тестове

Американски съд подкрепи споразумението за 10 млрд. долара по Дизелгейт

Снимка: Архив Ройтерс

Американски апелативен съд подкрепи споразумението за 10,3 милиарда долара за притежателите на автомобили на Volkswagen, засегнати от скандала с манипулираните вредни емисии - Дизелгейт, предаде DPA.

Съдебните заседатели от 9-ти апелативен съд в Калифорния са решили, че споразумението "e предоставило съществени материални ползи" на ищците и е било "справедливо и адекватно".

Още по темата

Споразумението покрива връщането и поправката на близо 500 000 дизелови превозни средства в САЩ, които са били оборудвани със софтуер за манипулиране на тестовете за вредни емисии, пише БТА.

Обжалването е започнало, след като някои от ищците са отказали да приемат първоначалното решение. Съдът е потвърдил, че споразумението е предоставило ползи, "аналогични или надвишаващи онези, които се получават след успешен съдебен процес".

Volkswagen се е съгласил на цялостен компенсационен пакет, според който ще купи обратно засегнатите превозни средства, като се съгласи да прекрати договорите за лизинг или където е възможно да премахне софтуера, който манипулира данните.

Германският автомобилен производител трябваше да плати над 25 милиарда долара за глоби и компенсаторни плащания, откакто американският регулаторен орган за околната среда постанови през 2015 година, че компанията систематично е манипулирала тестовете за отделяните вредни емисии на дизеловите автомобили.

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Битката между Канадския автомобилен съюз и General Motors продължава