IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американският търговски министър: Може да няма мита за европейските коли

Уилбър Рос сигнализира в интервю, че конфликтът може да бъде потушен чрез нови преговори

10:44 | 23.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

САЩ настоятелно призовават ЕС към повече отстъпки в рамките на търговския спор, но американският министър на търговията Уилбър Рос сигнализира в интервю, публикувано в сряда пред вестник Financial Times, че конфликтът може да бъде потушен при нови разговори.



Събирането на мита е само една опция. Друга опция може да бъде „друга форма на преговори“, казва Рос.

Според Рос президентът Доналд Тръмп може да избере „някаква друга форма на преговори“ като възможен път пред противоречивото заключение на администрацията, че автомобилният внос представлява заплаха за националната сигурност на САЩ.

Заплахата за налагане на мита върху автомобили и части за автомобили се превърна в огромен източник на напрежение в отношенията с ЕС, помрачи перспективите за световната икономика и срещна съпротива сред най-близките републикански съюзници на Тръмп в Конгреса.

Въпреки че заплахата от митата за автомобили важи не само за Европа, а за целия свят, тя е най-актуална за ЕС, тъй като Канада, Мексико, Южна Корея и Япония имат сключени сделки с администрацията на Тръмп, за да ги защитят от такива мита.


В миналото президентът на САЩ многократно заплашваше да наложи защитни мита върху вноса на автомобили от Европа, което би засегнало особено тежко експортно ориентираната германска икономика. Американското правителство заяви, че ще реши на 14 ноември дали митата върху вноса на автомобили и части от ЕС ще бъдат увеличени.


През май Тръмп предложи на производителите на автомобили шестмесечна отсрочка от митатата, като определи нов срок за решение в средата на ноември. Стриктното тълкуване на търговското законодателство на САЩ би предоставило на президента ввоен избор между налагане на мита или отпадане на заплахата изцяло, но Рос предполага, че е възможно ново отсрочване.

„Една [опция] ще бъде да каже„ аз просто няма да правя нищо“, втората ще бъде да се налагат мита на някои или всички [държави]. , , третата може да бъде някаква друга форма на преговори“, каза той.

Тръмп „има доста алтернативи за това какво да реши и не мисля, че трябва да предопределяме какво ще бъде заключението“, добавя Рос.

Дори само заплахата за имаше желания ефект - стимулирането на нови инвестиции в автомобилния сектор в САЩ, пояснява още Рос. „Ние сме много окуражени от желанието на много [световни производители на автомобили] да произвеждат повече от своите продукти в САЩ. Така или иначе това беше целта“.

Трансатлантическото търговско напрежение се увеличи през този месец, след като Вашингтон обложи с мита за 7,5 милиарда долара стоки от ЕС - включително френско вино, италианско сирене, шотландско уиски и испански зехтин - в отговор на решението на СТО, че европейският концерн Airbus е получил незаконни субсидии. Бруно Льо Мер, финансовият министър на Франция, определи митата като "много агресивни", но Рос отхвърли критиките. „Тези [мита] не са нещо, което направихме едностранно, това е с пълната подкрепа на СТО. Това е факт, който хора като французите избират да пренебрегнат", казва Рос.

Лидерите на ЕС призоваха за преговори за решаване на спора, а Рос заяви, че евентуално уреждане може да се постигне, след като СТО разреши и налагането на мита от страна на ЕС за американските стоки като наказание за американската подкрепа на Boeing в случай, който вероятно ще бъде приключен догодина. Рос твърди, че митата заради Boeing могат просто да бъдат извадени от митата за Airbus.

„Ще има известна степен на логика за прилагането на нетни мита. Не казвам, че това бихме направили, но има хора, които подкрепят тази теория“, казва Рос. „Нямам представа дали е подходящо за европейците или не“, добавя той.

Рос, 81-годишен икономист родом от Ню Джърси, който направи богатство като инвеститор в активи в стоманодобивния, въглищния и текстилния сектор, е оптимист относно перспективите, че Тръмп може да финализира ограничено примирие с Китай за търговията на Срещата на върха на Apec в Чили следващия месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:42 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още