IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските съучастници на Карлос Гон са заплашени от над 2 години затвор

Адвокатите на Майкъл и Питър Тейлър посочват, че двамата трябва да получат само условна присъда

12:01 | 02.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Карлос Гон. <em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Карлос Гон. Снимка: Bloomberg L.P.

Японски прокурори препоръчват присъда от над 2 години затвор за двамата американци, помогнали на бившия председател на автомобилния концерн Nissan Motor Co. Карлос Гон да избяга от Япония в края на 2019 г., съобщава Bloomberg. 

Бащата Майкъл Тейлър, бивша зелена барета, е заплашен от 2 години и десет месеца затвор, докато синът му Питър го очакват 2 години и шест месеца, ако все пак се стигне до подобна присъда.

Адвокатите на двамата американци заявиха, че Майкъл и Питър Тейлър трябва да получат само условна присъда. Решението на съда се очаква да бъде обявено на 19 юли.

Препоръката на прокурорите за присъдата приближава семейство Тейлър към края на дълъг период на лишаване от свобода  и правни битки, в които бяха въвлечени, след като помогнаха на Карлос Гон да избяга от Япония в края на 2019  г. Двамата са поставени в изолация в центъра за задържане в Токио, докато траят съдебните заседания в окръжния съд, започнали през юни.

Прикриването или участието в бягство на престъпник може да бъде наказано с присъда от до три години затвор в Япония, въпреки че анализатори предполагат, че признаването на Майкъл Тейлър за виновен може да доведе до по-лека присъда.

В края на юни двамата американци признаха, че са направили грешка, участвайки в подобно начинание, извинявайки се на прокурорите и правосъдната система на Япония.

„Дълбоко съжалявам за действията си и искрено се извинявам, че причиних трудности на съдебния процес и на японския народ“, споделя Майкъл Тейлър по време на съдебно изслушване по-рано тази седмица.

Бащата никога не е отричал участието си в бягството на Гон, обяснявайки как е организирал и извършил операцията пред съда. Той обаче отрича ролята на своя син в бягството.

Съдебното дело срещу двамата Тейлър в Токио е поредното от серията съдебни производства, свързани с Карлос Гон. Понастоящем бившият ръководител на Nissan Грег Кели е изправен пред съда в японската столица заради твърдения, че е участвал във финансовите злоупотреби на Гон, който е съден от японския концерн за обезщетение в размер на 10 млрд. йени (95 млн. долара) по отделен иск, заведен в съда в Йокохама.

Отделно, френски следователи разпитаха Гон в Бейрут по обвинения, че е пренасочил средства от Renault SA, а миналия месец той беше осъден да плати почти 5 млн. евро на звено на Nissan по дело, заведено в Нидерландия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още