IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските транспортни компании ще стимулират шофьорите с големи бонуси

В САЩ се надига сериозна криза в транспортния сектор, която за момента не може да бъде решена

10:50 | 15.09.18 г.
Автор - снимка
Автор
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Транспортните компании в САЩ ще стимулират новопостъпилите шофьори на тежкотоварни превозни средства като предоставят бонуси в размер между 5 и 10 хил. долара, съобщава Automedia.

В последните години САЩ страдат от все по-остър недостиг на шофьори на камиони. По данни на АТА в момента транспортният сектор отбелязва дефицит от поне 51 хил. шофьори, като заплатите растат с близо 10% всяка година, а цената на услугите е нараснала с 18% през 2017.

За да привлекат шофьори, по-големите компании им предлагат стартов бонус между 5 и 10 хиляди долара - независимо от заплатата и преди още да са започнали работа. Въпреки това кандидатите не достигат. А проблемът ще се задълбочи още повече, защото средната възраст на шофьорите на камиони в САЩ в момента е 55 години. 

Това се случва, тъй като повечето хора вече вярват, че с напредъка на автономното управление тази професия ще стане ненужна и товарните машини ще бъдат управлявани от компютри. Няколко компании вече провеждат изпитания на подобни технологии. Но ще минат поне още десетина години, преди те да са готови за масово приложение - а междувременно стоките трябва да се транспортират някак.

Друга причина е, че към традиционните недостатъци на въпросната професия - самотен живот, тежка отговорност и постоянни отсъствия от дома - сега се прибавя още един минус, който е решаващ за младите: в камиона не е позволено да се използва смартфон.

Допълнителен фактор са и някои регулации за повишаване на сигурността, които дълги години липсваха в САЩ, но напоследък бяха приети по примера на Европейския съюз. От април тази година например шофьорите на камиони са длъжни да имат на борда т.нар. "електронни дневници" (ELD), които през цялото време следят локацията им, скоростта и колко дълго са зад волана. Така шофьор, който е само на петнайсетина километра от дома, може да бъде принуден да спре и да изчака осем часа, за да не надхвърли максимално разрешения си еднократен пробег. Чрез камери ELD следи и самия шофьор, и подава автоматично сигнал до базата, ако той се държи неестествено или показва признаци на умора.

Засега дефицитът не се отразява на крайните потребители в САЩ, защото големите търговски вериги предпочитат да намалят печалбата си пред риска да загубят клиенти. Гигантът Amazon, при когото транспортните разходи на американска земя са пораснали от 11.5 млрд. долара през 2015 до 21.7 милиарда миналата година, за момента компенсира разликата с приходите от своите облачни услуги. Но това са временни решения и ако кризата с шофьорите на камиони не намери решение, и потребителите рано или късно ще я усетят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още