IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатори очакват свиване на продажбите на нови коли в САЩ през март

Недостигът на компоненти, продължаващата война в Украйна и новите огнища на коронавирус в Китай притискат американския пазар

21:42 | 23.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Продажбите на дребно на нови автомобили в САЩ може да се свият през март, тъй като ускоряващата се инфлация възпира потребителите от подобни големи разходи, докато автоконцерните остават ограничени заради недостига на компоненти, продължаващата война в Украйна и новите огнища на коронавирус в Китай, прогнозират консултантските фирми J.D. Power и LMC Automotive. 

Проблемите във веригите на доставка показват признаци на облекчаване през последните месеци, но този напредък вероятно ще бъде спрян от нахлуването на Русия в Украйна, както и от новите ограничителни мерки в Китай заради разпространението на коронавируса в страната, съобщава Ройтерс.

„Тази година, с по-малко от 900 000 броя в инвентара, ще бъде невъзможно темпът на продажба дори да се доближи до нивото от миналата година“, коментира Томас Кинг, президент на отдела за данни и анализи в J.D. Powers.

Продажбите на дребно в САЩ на нови превозни средства могат да паднат с 27,8% до 1 044 500 броя през март спрямо съшия месец на 2021 г., според доклад, публикуван от .D. Powers в сряда.

Анализаторите от компанията очакват глобалните продажби на автомобили през март да пострадат от негативните ефекти от войната в Украйна и увеличаването на инфлационния натиск върху потребителите по целия свят.

Очаква се общите продажби на нови превозни средства в САЩ за месеца, включително сделките на дребно, да достигнат 1 188 300 броя, което би представлявало спад от 28,9% спрямо миналата година, показва проучването.

Тъй като предлагането все още изостава от търсенето, се очаква средната цена на сделките на дребно с нови превозни средства в САЩ да се повиши със 17,4% до 43 737 долара през март, падайки от предишния връх, отчетен през декември 2021 г., в размер на 45 283 долара.

Отделно, LMC Automotive заяви по-рано този месец, че няма индикации, че размерът на инвентара в САЩ ще се повиши значително през март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още