IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатори очакват Tesla да прекъсне възходящата серия при доставките

Логистичните проблеми в Китай поради коронавирусните мерки свиват на тримесечна база обема на доставките на концерна до 281 700 броя, сочат изчисления

12:51 | 02.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Анализатори, инвеститори и фенове очакват през уикенда американската компания за електромобили Tesla Inc. да обяви данни за производството и доставките си за тримесечието, с които да бъде прекъсната серията от няколко тримесечия на рекордно високи резултати до голяма степен поради продължаващите коронавирусни мерки в Китай, съобщава Bloomberg. 

Концернът вероятно е доставил близо 281 700 превозни средства в световен мащаб през второто тримесечие, според 15 анализатори, анкетирани от Bloomberg. Ако прогнозата се окаже вярна, Tesla ще прекъсне 2-годишния период на последователни тримесечни ръстове при доставките.

Tesla успя да достави 310 хил. автомобила през първите три месеца на годината, повече от всяко друго предходно тримесечие.

„Понижихме прогнозата си за доставките за второто тримесечие с 65 хил. до 245 хил. броя, отразявайки продължително прекъсване в производството (на компанията), свързано с разпространението на Covid-19 в Китай, и заради логистични предизвикателства във фабриката в Шанхай“, пише Емануел Роснер от Deutsche Bank в бележка до клиентите.

Доставките са един от най-внимателно наблюдаваните показатели, свързани с представянето на Tesla. Те са в основата на финансовите резултати на базираната в Остин, Тексас, компания и се възприемат като барометър на потребителското търсене на електромобили на фона на по-широкия преход от коли с двигател с вътрешно горене към по-екологични автомобили.

Редица големи автоконцерни се очаква да обявят своите резултати в петък, но Tesla, която отчита единствено глобалните доставки, не е посочила конкретна дата за отчета си.

тесла тесла

Дан Леви, анализатор от Credit Suisse, понижи прогнозата си за доставките на Tesla за тримесечието до 242 хил. броя. „Като цяло смятаме, че прекъсванията в Шанхай са изтрили около 90 хил. броя от производството през второто тримесечие“, пише Леви в бележка до клиенти.

Tesla произвежда превозните средства Model S, X, 3 и Y в завода си във Фримонт, Калифорния. Концернът също така сглобява Model 3 и Model Y във фабриката си в Шанхай. Компанията започна да доставя първите бройки на произведените в завода си край Берлин електромобили Model Y по-рано тази година, като основно продукцията от тази фабрика ще бъде насочена към европейския пазар. Малко след това Tesla официално въведе в експлоатация и завода си в Остин.

В края на април стана ясно, че увеличаването на производството в гигафабриката в Грюнхайде остава предизвикателство. Данните за дневната продукция показват, че до края на април Tesla е планирала да доставя по 1000 електромобила на седмица. В крайна сметка компанията е успяла да завърши 350 броя Model Y през последната седмица на месеца, което прави по 70 броя на ден. Сред посочените причини за разминаването в целите изпъкват проблемите с качеството – готовите автомобили трябва да се преработят – както и липсата на достатъчно служители.

Целта на Tesla е да произвежда 500 хил. автомобила годишно в Бранденбург и да разполага с 12 хил. работници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още