IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple е искала да купи Tesla през 2013 на цена от 240 долара за акция?

Компанията на Тим Кук е настоявала след сделката Илон Мъск да се оттегли, което е провалило преговорите, твърди анализатор

08:31 | 22.05.19 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Тим Кук и Илон Мъск вероятно са се срещали, за да обсъждат сделка за Tesla. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Тим Кук и Илон Мъск вероятно са се срещали, за да обсъждат сделка за Tesla. Снимка: Архив Ройтерс

Американският технологичен концерн Apple предложил да купи пионера на пазара на електрически превозни средства Tesla на Илон Мъск преди шест години. При това на значително по-висока цена от тази, на която Wall Street оценява автомобилния производител днес – около 200 долара за акция, става ясно от изказване на анализатора от Roth Capital Partners Крег Ъруин пред CNBC.

„Около 2013 г. имаше сериозна оферта от Apple за цена от около 240 долара за акция", заяви той в интервю за американската медия. „Това е факт, който проверихме многократно. Имам пълна увереност, че всичко е точно така. Apple е бил кандидат за придобиването на Tesla. Не знам дали е стигнала до официална фаза на размяна на документация и дю-дилижънс, но от много различни източници знам, че това е надеждна информация".

Apple и Tesla не са коментирали темата.

Акциите на Tesla поевтиняха с повече от 38% през 2019 г. до цена от 197,76 долара в началото на търговията във вторник. Акциите се сринаха с 46% от най-високите си нива през август, когато главният изпълнителен директор Илон Мъск заяви, че е получил „финансиране“, за да свали компанията от борсата при цена от 420 долара на акция.

Знаейки, че през 2013 г. е била налице „много надеждна“ оферта, Ъруин продължава да бъде мечи настроен на борсата днес.

„Ако Apple е имал интерес тогава, те вероятно ще има интерес и сега - на правилната цена", казва той.

По думите му Apple продължава да развива тайно автомобилния си проект и изгражда големи „сухи помещения“ в Калифорния, за да работи над нещо, свързано с автомобилните батерии. Според Ъруин тези помещения са проектирани да гарантират опазването на околната среда, необходимо условие за производството на литиево-йонни батерии.

„Моята информация е, че Apple изгражда няколко сухи помещения, включително и няколко, които са много по-големи от необходимите за развитието на часовника или батерията за потребителски продукти“, пише Ъруин в последващо съобщение.

Той не е първият, който предполага, че Apple и Tesla са провеждали дискусии. През 2014 г. San Francisco Chronicle съобщи, че Мъск се е срещнал с ръководителя на Apple по сливанията и придобиванията и най-вероятно с главния изпълнителен директор Тим Кук.

Ако двете компании се комбинират, това би било най-голямото придобиване на Apple досега и едно от най-големите в историята на технологичната индустрия. Текущата пазарна капитализация на Tesla е около 36 млрд. долара. Най-голямата сума, която Apple някога е плащала, е 3 млрд. долара за Beats Electronics през 2014 г.

Преди да сключи сделка, Apple ще се сблъска с въпроса какво да прави с открития Мъск и неговата склонност да привлича вниманието по погрешни причини, независимо дали става дума за публикуване на непублична информация или за пушене на трева по време на интервю за подкаст.

„Що се отнася до придобиването: моята информация е, че Apple е искала Мъск да се оттегли, а това е убило сделката", казва Ъруин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 4 години
планината от кинти във високотехнологичния бизнес много бързо може да замине, това да не е кашонджийницата ти дето плащаш минимални заплати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 4 години
доста неща мога да ти кажа, но акъла не е мур който мога да ти го набия насила ... това че си по дърт от мен, нито те прави по кадърен, нито по умен ...нито пък ще почнеш да се изказваш по адекватно на теми в които аз имам по голям опит от теб ... Епъл може и никога да не спихне, това зависи от акционерите й, но практиката показва обратното, моя опит също !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 4 години
Отделно, че в публичното пространство, да не говорим за този издухан сайт, се пише какво ли не, често - пълни глупости, а какво се мъти из притъмнените мозъчни кьошета под планината от кинти на Епъл никой не знае... Та аз поне съм се научил, че където е текло - пак ще тече и големите кинти мирни не стоят и да се правят прогнози за такива като Епъл е доста тъповато занимание, което практикуват или машеници, или безделници... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 4 години
Ти специално нищо не можеш да ми кажеш, щот си празно плямпало. По-скоро аз мога да ти поразкажа това-онова - например, защо на 62 г. още се мотам из офиса и производството, вместо да оставя сичко на лапетата и да си си живкам насам-натам. Но... некой ден, като сичко на тоя свят, и Епъл, и мойта кашонджийница ше ги постигне неизбежния фейдинг - мене по-скоро, а Епъл - доста по-нататък, може некъде около твоето пенсиониране... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 1
khao
преди 4 години
ако Епъл бяха купили Тесла през 2012, тогава твоята прогноза щеше да се сбъдне и към днешна дата да са фалирали, обаче Мъск не е учил за бизнес мениджър :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 2
khao
преди 4 години
аз като говоря, не приказвам .... от кога ти го повтарям това, всяка компания отива у киреча когато основателя си замине и бива заменен от бюрократите. Кук за нищо не става, както всяко Мастер бизнес незнам си кво, типичен чантаджия е... ето за това сме фенове на Мъскя и сме сигурни че ще успее.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 4 години
Обаче е неоспорим факт, че на Епъл им требва нещо голямо и отдавна се ослушват, защото очевидно карат по инерция без Стив Джобс. *** Кук е прагматичен мениджър, но не е визионер и динамит, а това с времето ще вкара Епъл в сивия поток. Нещо им куца с идеите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 4 години
Ние на тебе си ти верваме по дифолт! Безрезервно... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 4
Sokratus
преди 4 години
Импестора го е яд, че не е знаел да изкара някое доларче към любимите му рубли! Хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 8
Sakamano
преди 4 години
Мисля си, че Импът сутрин като стане, трябва да си изxoди омразата върху някой. Иначе цял ден ще му тежи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още