IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple е разширила през 2020 г. тестовете с роботизирани коли

По-рядката намеса на шофьор по сигурността означава, че концернът е подобрил технологията си

09:56 | 10.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Американската технологична компания Apple е разширила значително тестовете на своите самоуправляващи се автомобили през миналата година. От декември 2019 г. до края на ноември 2020 г. 30 автомобила на производителя на iPhone, превърнати в автомобили-роботи, са изминали около 30 000 километра, контролирани от компютри, става ясно от годишната статистика на калифорнийския орган за пътния трафик. Шофьорите по безопасността е трябвало да поемат контрола над автомобила 130 пъти.

През предходния дванадесетмесечен период роботизираните автомобили на Apple са изминали „едва“ около 12 000 километра в Силициевата долина, предава DPA. Така това значи, че намеса през миналата година е имало на всеки 145 мили в сравнение с всеки 118 мили през 2019 г. Това предполага, че технологията за самоуправление на Apple се е подобрила в този тестов период.

Съвсем наскоро спекулациите за автомобил на Apple, които съществуват от години, отново бяха подхранени - преди всичко заради медийни публикации за сътрудничество с южнокорейската компания Hyundai и нейната марка Kia.

Така например се твърди, че през 2024 година трябва да бъде подготвено производството на самоуправляващ се автомобил на Apple в завода на Kia в американския щат Джорджия. Hyundai обяви по-рано тази седмица, че в момента няма разговори с Apple за развитието на самоуправляващи се автомобили.

В продължение на години Apple разработва технология за автономно шофиране и тества джипове от луксозната марка на Toyota - Lexus, които са превърнати в роботизирани автомобили по обществени пътища. В началото на автомобилния си проект, който се изпълнява вече повече от пет години, Apple е показала и прототипи на доставчици, но след това се е насочила основно към софтуера.

През миналата година най-много километри в Калифорния с автономни коли са минали тестови превозни средства от компанията за роботизирани автомобили на General Motors Co - Cruise LLC. Те са преминали повече от 1,2 милиона километра. А шофьорите по безопасността е трябвало да се намесят само 27 пъти.

Компанията Waymo, дъщерна компания на Google, е намалила пътуванията си по време на пандемията от 2,3 милиона километра за същия период на миналата година на почти 1 млн. километра. И тук шофьорите по безопасност е трябвало да предприемат действия само 21 пъти. Cruise и Waymo имат разрешение да изпращат роботизирани автомобили по улиците на Калифорния без хора зад волана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още