IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Archer е поредният стартъп, който излиза на борсата чрез сливане със SPAC компания

Калифорнийският разработчик на летателни технологии разработва въздушни превозни средства за градска среда, които могат да развият скорост от 240 км/ч

14:15 | 05.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;SeongJoon Cho/Bloomberg</em></p>

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Стартъпът Archer Aviation Inc., разработващ летателни технологии, планира да излезе на борсата чрез сливане с компания със специално предназначение (SPAC) в сделка, която ще оцени дружеството на няколко милиарда долара, съобщава IPO Edge, като цитира източници, запознати с темата. 

Сливането може да бъде осъществено още в рамките на следващата седмица, като за момента някои условия на споразумението все още трябва да бъдат потвърдени.

Сделката вероятно ще включва и 500 млн. долара от стратегически инвеститори, в това число и авиокомпания, която обаче не е назована от източниците.

Остава неясно и името на SPAC компанията, която възнамерява да се слее с Archer.

Базираната в Калифорния Archer се е фокусирала върху пазара на електрическа въздушна мобилност, който според Morgan Stanley може да бъде оценен на 1,5 трлн. долара до 2040 г.

Archer разработва електрически самолети, които излитат и кацат вертикално, в опит да популяризира идеята за въздушните градски екологични таксита. Максималният обхват на летателния апарат, разработен от компанията, е 60 мили (96 км) със скорост от 240 км/ч, според данни, споделени на уебсайта на Archer.

Благодарение на благоприятната регулаторна среда първите маршрути за търговски градски въздушни превозни средства Urban Air Mobility ще бъдат отворени до 2025 г. Пазарът се очаква да нарасне до 90 млрд. долара до 2050 г., според изчисления на Intro-act.

През януари Archer заяви, че е сключила споразумение с Fiat Chrysler Automobiles, за да се възползва от достъпа до евтината верига на доставка на автомобилния концерн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още