IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Арестуваха шефа на двигателите в Porsche

Йорг Кернер е заподозрян за участие в дизелгейт

13:32 | 21.04.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германската полиция арестува шефа на отдела за разработка на двигатели в Porsche – Йорг Кернер, по подозрения в участие във фалшификация на данните за нивата на вредните емисии. Според прокуратурата, има опасност инженерът да се укрие от правосъдието и да избяга от страната, съобщава Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Обвинения в мошеничество и лъжлива реклама на дизеловите двигатели са повдигнати и на ръководителя на отдела за изследвания и разработки Майкъл Щайнер, както и на още един служител на Porsche, чието име не се съобщава. По мнение на разследващите, те също са знаели, че двигателите на компанията не отговарят на екологичните норми.



Още през есента на 2017 г. полицията задържа и едит членовета на Управителния съвет на Porsche – Волфганг Хатц. Тогава бяха проведени и редица обиски в офисите на производителя на спортни коли, но нередности не бяха открити. Самият Хатц напусна поста си, като получи обезщетение от компанията в размера на 14 млн. евро.

В момента екологичната организация Deutsche Umwelthilfe съди Porsche за 110 млн. евро за манипулирането на показателите на дизеловите мотори. Самата компания изтегли в сервизите си 22 000 бройки от всъдехода Cayenne с 3,0-литров дизел за препрограмиране на двигателите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:46 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още