IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АСЕА: Броят на електрическите камиони в ЕС ще нарасне до 270 хил. към 2030 г.

Близо 100 хил. зарядни станции ще са нужни за електрификацията при камионите в ЕС до края на това десетилетие

10:56 | 18.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Nathan Laine/Bloomberg</em></p>

Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Европейските производители на тежкотоварни превозни средства са напълно ангажирани да постигнат въглероден неутралитет в автомобилния товарен транспорт най-късно до 2050 г. Автомобилите с ниски и особено тези с нулеви нива на емисии ще играят решаваща роля за постигането на въпросната цел, като техният брой и обхват ще се увеличават бързо през следващите няколко години, изтъкват от Асоциацията на европейските автомобилни производители (ACEA). 

Както обаче показва този документ, инфраструктурата, която е необходима за експлоатация и за зареждане на тези камиони, почти напълно липсва. Прегледът на Директивата за инфраструктурата на алтернативните горива (AFID) предоставя решаваща възможност за определяне на специфични и обвързващи инфраструктурни цели на европейско ниво и на ниво държави членки за тежкотоварните автомобили с ниски и нулеви нива на емисии.

AFID трябва да бъде ревизиран, за да отчете изискванията на тежкотоварните превозни средства и да се улесни бързото въвеждане на добре развита зарядна мрежа във всички държави членки на ЕС.

Той трябва конкретно да определи цел от 10-15 хил. (по-мощни) обществени пункта за зареждане не по-късно от 2025 г. и 40-50 хил. зарядни пункта не по-късно от 2030 г. Необходима е и цел от поне 40 хил. зарядни станции с по-ниска мощност (100 kW) в зоните за паркиране на камиони по магистралите до 2030 г., изтъкват от АСЕА.

АСЕА АСЕА

За да се гарантира, че необходимият брой зарядни пунктове са налични до 2025 и 2030 г. във всички държави членки на ЕС, трябва да бъдат определени обвързващи цели за всяка страна съгласно предложената методология.

Освен това трябва да се определи цел за около 300 подходящи за камиони станции за зареждане с водород до 2025 г. и поне 1000 такива не по-късно от 2030 г. Също така до 2030 г. трябва да има на разположение по един пункт за зареждане с водород на всеки 200 км в Трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T).

Според АСЕА до 2025 г. по европейските пътища (включително и Великобритания) ще се движат приблизително 40 хил. напълно електрически тежкотоварни превозни средства, като до 2030 г. техният брой ще достигне 270 хил. камиона. До 2030 г. броят на водородните камиони ще нарасне до приблизително 60 хил. превозни средства.

АСЕА2 АСЕА2

Днес по-голямата част от тежкотоварните превозни средства в експлоатация в цяла Европа се движат с дизел (97,8% от камионите; 94,5% от автобусите), тъй като това е най-удобният и достъпен енергиен източник за професионалните транспортни оператори.

Според АСЕА три енергийни източника ще задвижат прехода при тежкотоварния транспорт – електричеството, водородът и алтернативните горива като природен газ и възобновяемите горива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още