IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АСЕА: ЕС да определи цел за изграждане на 1 млн. зарядни станции до 2024 г.

Групата подчертава необходимостта от изграждането на около 1000 водородни станции до 2029 г.

21:57 | 11.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Европейският съюз (ЕС) трябва да определи обвързващи цели за изграждането на един милион обществени зарядни станции за електрически превозни средства до 2024 г., които да нараснат до три милиона до 2029 г., за да осигури необходимия тласък и потребителите да се насочат към по-екологичните автомобили, изтъква Асоциацията на европейските автомобилни производители (ACEA) в публикация, споделена на нейния сайт. 

Лобистката група се обръща към Брюксел, заявявайки, че целите също ще помогнат на производителите на автомобили и операторите на електрически мрежи да планират по-добре своето бъдеще.

„Европейската комисия (ЕК) трябва бързо да предприеме действия и да определи обвързващи цели за развитие на зарядната инфраструктура за страните членки“, посочва президентът на АСЕА Оливер Ципсе, който изпълнява и длъжността главен изпълнителен директор на германския автомобилен концерн BMW AG. „В противен случай дори настоящите цени за борба с изменението на климата ще бъдат изложени на риск“, допълва той.

В същото време продажбите на електромобили продължавате да нарастват с бързи темпове в рамките на ЕС, докато тези на автомобили с двигатели с вътрешно горене отчитат спадове на фона на националните блокади от изминалата година, свързани с пандемията от коронавирус.

Традиционните автомобилни производители вече започнаха да пускат в продажба електрически модели, за да отговорят на по-строгите регулации за емисиите на парникови газове, като много от правителствата въвеждат субсидии за подпомагане на търсенето на такива превозни средства.

Разширяването на инфраструктурата на обществените зарядни станции, така че да бъде удобна, както за работещите в офиси, така и за домакинствата, напредва бавно. Данните показват, че през 2020 г. в ЕС има общо 224 538 зарядни станции.

Писмото на АСЕА, изпратено до Брюксел, призовава Комисията да обособи общи стандарти за зарядната инфраструктура. Също така групата подчертава необходимостта от изграждането на около 1000 водородни станции до 2029 г. за автомобилите, които ще използват такъв тип гориво и ще бъдат разположени по пътищата в ЕС дотогава.

В сряда германското правителство одобри проектозакон, насочен към създаването на 1000 станции за бързо зареждане на електрически превозни средства по магистралите до края на 2023 г., като се очаква страната да инвестира около 2 млрд. евро за целта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:49 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още