IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Aston Martin планира да удвои производството през тази година

Британският концерн ще разшири своето портфолио от кросоувъри през следващите две години, посочва главният изпълнителен директор Тобиас Моерс

13:27 | 25.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Британската автомобилна компания Aston Martin Lagonda Global Holdings Plc ще удвои производството си през тази година, след като е напът да реши проблемите с инвентара, които измъчват производителя на луксозни автомобили от времето на неговото първично публично предлагане (IPO) през 2018 г. 

Концернът планира да произведе 6000 превозни средства през 2021 г. спрямо 3394 автомобила, сглобени през 2020 г., съобщава Bloomberg.

Миналата година Aston Martin извърши мащабно преструктуриране, след като беше спасена от канадския милиардер Лорънс Строл. 61-годишният моден магнат инжектира така необходимите пари в концерна, подкрепяйки изграждането на по-тесни връзки с германския производител Mercedes-Benz, за да се гарантира, че британската компания ще оцелее по време на сътресенията в индустрията, свързани с коронакризата.

Тъй като Aston Martin не успява да реализира печалба от времето на своето IPO, Строл си постави за цел да помогне на компанията да постигне печалба от 500 млн. паунда при 2 млрд. паунда приходи до 2025 г.

Концернът регистрира 70,1 млн. паунда загуба преди лихви, данъци и амортизация за 2020 г. Приходите през последните три месеца на годината нарастват с 3,4% до 341,8 млн. паунда.

Aston Aston

Aston Martin планира да разшири своето портфолио от кросоувъри през следващите две години, заяви в интервю главният изпълнителен директор на компанията Тобиас Моерс. Дружеството ще започне да отчита ползите от партньорството си с Mercedes-Benz през третото тримесечие на 2021 г., добави той. През октомври германският производител обяви, че ще увеличи своя дял в Aston Martin до 20% към 2023 г., което ще го направи един от най-големите акционери в компанията. В същото време Aston Martin ще увеличи дела си в Mercedes-Benz, който в момента възлиза на 2,6%.

Британският производител разчита на продажбите на своя кросоувър DBX, които трябва да подкрепят неговото възстановяване. Доставките на модела започнаха през 2020 г., в разгара на пандемията и последвалите национални блокади. Компанията планира да пусне в продажба и своя модел Valkyrie през втората половина на тази година.

Планове за електрификация

Aston Martin планира да освежи цялото си портфолио от автомобили и да въведе електрически и плъгин хибриди, добавя Моерс. DBX, който съставлява почти две трети от производството на концерна през четвъртото тримесечие на годината, се радва на силно търсене.

Производителят на автомобили цели да представи електрически варианти за всичките си модели от 2024 г., става ясно от презентация на компанията. Aston не планира да инвестира в производство на батерии, което според Моерс е "твърде голям" капиталов разход за концерна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:19 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още