Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Aston Martin представи слаб финансов отчет, който удари акциите на компанията

Коригираната печалба на концерна се е свила почти двойно спрямо предходната година

Aston Martin представи слаб финансов отчет, който удари акциите на компанията

Снимка: Ройтерс

Кризата в Aston Martin Lagonda Global Holdings се задълбочава, след като британският производител на луксозни автомобили отчете рязък спад на печалбата през първата си пълна фискална година като публично дружество, съобщава Bloomberg.

Лошите новини сигнализираха за спешно привличане на нов капитал, който да доведе до обрат в положението.

Коригираната печалба на концерна възлиза на около 130 млн. панда (171 млн. долара) през 2019 г., в сравнение с отчетените 247 млн. паунда през 2018 г., съобщават от Aston Martin.

Акциите на компанията поевтиняха с 16 на сто, което увеличи до 75% спадът в стойността им от първичното публично предлагане в края на 2018 г. 

Още по темата

Концернът се оказа силно нерентабилна инвестиция за акционерите, която завърши годината като вторият най-слаб представител на индекса FTSE 350. За разлика от Aston Martin, акциите на Ferrari NV успяха да възвърнат 70% от своята стойност през 2019 г., подчертавайки разминаващите се състояния на двете марки автомобили.

По-рано днес Aston Martin заяви, че ще използва допълнително финансиране на дълг през следващите 4 седмици, с което общият дълг на дружеството може да надхвърли сумата от 1 млрд. паунда. Освен това средствата могат да бъдат емитирани под формата на необезпечен дълг, което от своя страна би увеличило още повече разходите по заемите до 15%.

Дълговите облигации на компанията с падеж 2022 г. отчетоха най-големия си еднодневен спад в стойността след октомври миналата година.

Aston Martin, чиито коли придобиха особена известност покрай филмите за Джеймс Бонд, беше засегната от негативните тенденции в индустрията, несигурността около Brexit и недоброто търсене на някои нейни модели.

Слабите продажби принудиха концерна да намали своите цели за обема на продажбите. Въпреки че Aston Martin постигна напредък в редуциране на запасите, те все пак остават по-големи от желаното.

От компанията добавиха, че ще се наложи да засилят финансовата подкрепа от страна на потребителите за подпомагане на маркетинга, особено в САЩ, което подкопава плановете за икономия на разходите.

Концернът посочи, че продължава да преговаря с потенциалните инвеститори, които първоначално бяха обявени през декември.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Tesla бърза със строежа на завода си до Берлин