IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Audi A8 се сдоби с "умно" окачване

Той работи, дори когато автомобилът е неподвижен, твърдят от автомобилната компания

17:40 | 21.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Една от характерните черти на представеното неотдавна Audi S8 беше така нареченото "умно" окачване, което може да променя своите характеристики само за половин секунда. Сега тази технология ще се предлага и за стандартната "осмица", като не е особено скъпа, съобщава Automedia.bg.

Предиктивното окачване, както го наричат в Audi, задвижва всяко колело самостоятелно, като има активни стабилизатори и система, предотвратяваща накланянето. То настройва характеристиките на ходовата част спрямо състоянието на настилката, като това става с камера, сканираща пътя 18 пъти в секунда.

Информацията за състоянието на пътя се предава на електронен блок за управление, който взима решение за пренастройване на окачването. Системата, например, може да намали накланянето (крена) на каросерията при активно завиване с от 5 до 2 градуса или да вдигне (съответно да снижи) каросерията на автомобила с 85 мм само за 0,5 секунди.

Този тип окачване, както твърдят от Audi, работи, дори когато автомобилът е неподвижен. В такива случаи система вдига колата с 50 мм, за да може да облекчи слизането на водача и пътниците. Функцията се активира, когато шофьорът хване дръжката на врата.

Досега с такова окачване беше оборудвана само топ-версията на флагмана на Audi - S8, но то вече се предлага като опция за стандартното A8. В Германия "умното" окачване струва 5450 евро.

Още новини от света на автомобилите четете на сайта на Automedia

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още