IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Audi, BMW и Daimler завършиха сделката за Here

Nokia получи 2,55 млрд. долара в брой, а още 250 млн. долара са отишли за погасяване на дългове

16:10 | 05.12.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Audi, BMW и Daimler завършиха сделката за Here

Германските автомобилни производители Audi, BMW и Daimler вече официално са притежатели на собствена картова система.

Мрежовият доставчик Nokia обяви, че милиардната сделка за досегашната ѝ картова и навигационна услуга Here е приключена, предаде DPA. Поделението на Nokia бе оценено по време на сключената през август сделка за продажба на 2,8 млрд. долара. Финландците са получили чисто 2,55 млрд. долара, стана ясно сега. Останалата част от договорената сума е била за покриване на задължения.

Трансакцията приключва по-скоро от очакванията, защото досега се считаше, че ще бъде  завършена в края на първото тримесечие на 2016 г. Според медийни спекулации и компанията за споделено пътуване  Uber, както и редица китайски концерни са наддавали за Here.

Финландската компания се отказа от бизнеса си с карти, за да се концентрира върху интегрирането на новата си придобивка – Alcatel-Lucent, която купи за 15,6 млрд. евро. Тази сделка ще създаде втория най-голям производител на мрежово оборудване в света. 



Nokia изгради бизнеса си, свързан с навигацията, благодарение на придобиването на базираната в САЩ компания Navteq, която произвежда системи за предоставяне на географска информация, използвана в автомобилната индустрия. Сделката беше сключена през 2008 г. и бе на стойност 8,1 млрд. долара. Това беше най-голямата сделка на Nokia преди придобиването на Alcatel-Lucent

HERE предоставя навигационна информация в повече от 200 страни на над 50 езика и е един от основните доставчици на услуги в сферата. Компанията ще продължи разработките си в тази област.

Системите за интелигентно картографиране са основата, върху която се планират колите, които могат да шофират сами. Превозните средства се свързват с безжични мрежи и могат да преизчисляват маршрута, ако получат данни за задръствания или инциденти. С Here германските концерни стават независими от малкото  останали глобални оператори на подобни услуги, като Google или TomTom. На база на досегашното поделение на Nokia те възнамеряват да изградят платформа, която да предоставя достъп и на други производители. 

В бъдеще тези системи ще играят важна роля в предотвратяването на катастрофи и други характеристики на автономните коли.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
Спящият бик
преди 8 години
Замених Garmin с Here преди няколко години и съм доволен, дано не се влошат нещата. Защото в момента това е най-добрата безплатна офлайн навигация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още