IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Audi: Европа трябва да инвестира, ако иска да бъде технологичен лидер

Регионът продължава да бъде от „световна класа“ при машиностроенето, но изостава в някои ключови сектори на високотехнологичната икономика, смята Маркус Дюсман

10:43 | 19.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Европа трябва да си върне загубените позиции в производството на микрочипове, производството на батерийни клетки, при разработването на софтуер и други цифрови компетенции, изтъква главният изпълнителен директор на германската автомобилна марка Audi Маркус Дюсман в интервю за Automotive News Europe. 

Изграждането на компетенции в тези области ще помогне на автомобилната индустрия в региона да стане по-малко зависима от сложните международни вериги на доставка, които бяха силно засегнати от пандемията от коронавирус, като някои от тях страдат и от недостига на полупроводници.

Дефицитът на чипове предизвиква хаос сред автомобилните концерни, категоричен е Дюсман.

Производствените операции на Audi също бяха засегнати от проблемите с доставките, като проблемът ще продължи да оказва негативен ефект върху концерна и през 2022 г.

Местният фокус върху производството на полупроводници ще бъде от полза не само за автомобилната индустрия, но и за всички останали сектори, произвеждащи продукти, в чийто състав попадат и полупроводниците, изтъква Дюсман.

"Много е обнадеждаващо, че политиците и компаниите настояват за добавяне на производство в Европа. Вече изискахме увеличаване на производството на батерии в Европа и за повишаване на софтуерната компетентност, което е много положително", посочва шефът на Audi. "За Европа е много важно да се стреми да гарантира, че произвежда продукти. Наистина е разумно да инвестираме в това", добавя той.

Според него Европа продължава да бъде от „абсолютно световна класа“ при машиностроенето, но изостава в някои ключови сектори на високотехнологичната икономика и точно тук са нужни големи инвестиции, за да навакса.

Европейските политически лидери вече се стремят да засилят предлагането на чипове в индустрията, следвайки "наивен" подход на аутсорсинг, коментира ситуацията още през май еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон.

Планът за реинвестиране в производството на чипове включва създаването на индустриален алианс, в който ще попаднат водещите европейски компании за полупроводници и изследователските центрове, както и повече от дузина правителства.

През април главният изпълнителен директор на Intel Пат Гелсингер заяви, че технологичният гигант иска 8 млрд. евро публични субсидии за изграждане на фабрика за полупроводници в Европа. Той се срещна с Бретон, за да обсъдят стратегията на ЕС за стимулирането на индустрията.

„ЕС разполага с няколко големи играча в индустрията на полупроводниците, но е изправен пред ожесточената конкуренция в лицето на други страни, които разглеждат производството на чипове като национален приоритет“, пише Гелсингер във Financial Times, добавяйки, че тези страни предоставят щедри стимули за привличане на индустриалните имена. „Европа трябва да възприеме такъв подход, за да има шанс да се състезава“, изтъква Гелсингер.

Най-малко 20 процента от 672,5-те милиарда евро, предвидени от ЕС за възстановяване и устойчивост са разпределени за цифрови приоритети, въпреки че страните членки на блока трябва да решат индивидуално колко да заделят конкретно за стимулиране на индустрията на полупроводниците.

Автомобилните производители инвестират милиарди евро за увеличаване на производството на клетки за батерии в Европа, докато се ангажират все по-ясно с електрификацията на своята продуктова гама, след като Европейската комисия (ЕК) предложи в блока да се продават само автомобили с нулеви емисии, което ефективно забранява модели с бензинови и дизелови двигатели от 2035 г.

Компанията-майка на Audi Volkswagen Group планира да изгради шест завода за батерии в региона с общ годишен производствен капацитет от 240 гигаватчаса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още