Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Audi се сбогува с дизела и бензина през 2025 г.

Краят на двигателя с вътрешно горене при Audi обаче първоначално се отнася само до пазари като Европа и Северна Америка

Audi се сбогува с дизела и бензина през 2025 г.

Audi Q3 в зоната на контрола на качеството в завод на  Audi AG в Гьор, Унгария, на 7 юни 2021 г. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Базираното в Инголщад подразделение на германския автомобилен концерн Volkswagen - Audi, се готви скоро да се сбогува с двигателя с вътрешно горене. 

Още по темата

„През 2025 г. ще представим на пазара последния нов модел с двигател с вътрешно горене“, заяви главният изпълнителен директор на Audi Маркус Дюсман във вторник в Берлин по време на конференция на „Фондацията за климатична неутралност“. За първи път Дюсман потвърди плановете, станали неофициално известни през миналата седмица, пише германският Handelsblatt.

След това последният новоразработен модел с двигател с вътрешно горене ще се продава в продължение на още седем до осем години, което съответства на нормален жизнен цикъл на продукта в автомобилната индустрия. Дюсман също така обяви, че Audi ще предлага нови само чисто електрически модели на пазара от 2026 г. нататък. Тогава в концерна вече няма да има място за други варианти на задвижване. До 2050 г. Audi иска да произвежда автомобилите си по напълно климатично неутрален начин.

Краят на двигателя с вътрешно горене при Audi обаче първоначално се отнася само до пазари като Европа и Северна Америка. За изключително важния китайски пазар Audi очаква търсенето на двигатели с вътрешно горене да продължи и след 2033 г.

Затова в Народната република можело да има предложения за превозни средства с двигатели с вътрешно горене от местно производство. Audi трябвало да се адаптира към различните регионални регулаторни механизми, защото някои страни биха приели забраната за ДВГ по-бързо от други, поясни мениджърът.

Дюсман поясни, че последният модел с бензинов и дизелов двигател ще бъде SUV. Тази кола вероятно ще бъде разработена и произвеждана на първа линия за северноамериканския пазар. Дъщерната премиум компания на Volkswagen притежава собствена фабрика в Мексико. От там Audi може да снабдява целия северноамерикански пазар с този модел.

„Изцяло електрическа кола е най-бързият начин за постигане на неутралност по отношение на CO2“, оправда шефът на Audi планираната задача за сбогуване с двигателите с вътрешно горене. Цялата автомобилна индустрия - включително Audi - е изправена пред голямо преструктуриране. Ясно е, че забраната за ДВГ ще бъде наложена в обозримо бъдеще. Сега Audi си поставя тази цел самостоятелно и не чака възможни държавни и законодателни изисквания, пояснява Дюсман. 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Rivian води начални преговори за завод във Великобритания