IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралийски партньор на Tesla ще започне да доставя литий до края на годината

Core Lithium обяви, че добиваната дейност в обекта и край град Дарвин „напредва добре“, като работата се ускорява

13:44 | 21.06.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Австралийската миннодобивна компания с фокус върху лития Core Lithium Ltd., която привлече Tesla Inc. като свой клиент, обяви, че първата доставка на ключовата за електромобилната индустрия суровина от основното ѝ находище се очаква да бъде реализирана до края на годината, съобщава Bloomberg. 

Базираната в Аделаида компания заяви, че нейният обект близо до град Дарвин "напредва добре" и добивът се е ускорил "с настъпването на сухия сезон и пускането в експлоатация на допълнителен багер и камиони на обекта".

Проектът е предвиден за доставка на сподуменов концентрат - материал, съдържащ литий - на компании, включително Tesla, китайската Ganfeng Lithium Co. и Sichuan Yahua Industrial Group Co.

През март Core Lithium заяви, че проектът ще осигури до 110 хил. тона концентрат на сподумен на Tesla за четири години. Електромобилната компания сключва споразумения за изкупуване на добитите суровини с редица миннодобивни компании, включително с друг австралийски миньор - Liontown Resources Ltd., който заяви по-рано този месец, че очаква да започне да доставя на Тesla от 2024 г.

Цената на лития, основен компонент в електромобилите батерии, нарасна с около 500% през последните 12 месеца, което помогна на миннодобивните дружества да увеличат печалбите. Въпреки това автомобилните производители, притиснати от растящите цени за суровини и материали, прехвърлиха част от ценовата тежест върху клиентите, което допълнително ускорява инфлацията.

Според Core Lithium първоначалния добивен етап при проекта край Дарвин е бил повлиян от по-интензивните валежи и дългия влажен сезон, което е довело до временно увеличение на разхода на гориво и отлагане на открития добив.

Акциите на Core Lithium поевтиняха с 6,5% в края на редовната търговия на борсата в Сидни във вторник, като свиват ръста от над 300% от началото на годината.

В същото време индустрията за добив на литий е изправена пред проблеми. Операторите на мини и рафинерии станаха предпазливи относно големите инвестиции, след като вълната на разходи през миналото десетилетие заля търсенето и доведе до дългосрочен спад. Сега производството на батерии расте с такива темпове, че се стигна до недостиг на специализирани материали като медно фолио и – което е по-важно, металите, необходими за производството на химикалите за батерии. Въпреки че фабрики могат да бъдат изградени за около 18 месеца, за мините могат да са необходими седем години или повече, за да започнат дейност. Все още са налице и трусове, причинени от пандемията от коронавирус, проблемите с доставките и търговските ограничения. Всичко това води до недостиг и по-високи цени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
cyclop
преди 1 година
Ммм какво очарователно съвпадение, град Дарвин не е ли този от който "спасяваха" аборигените от ковид, като ги закараха с военни камиони в концентрационен, пардон карантинен лагер?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още