IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австрия е напът да разреши на електрическите автомобили да се движат по-бързо

Заедно с други мерки целта е преминаването към електрически автомобили да стане по-привлекателно

21:38 | 03.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Електрическите автомобили ще могат да се движат по-бързо по някои австрийски пътища, отколкото традиционните превозни средства, се посочва в представения днес план на правителството, цитиран от ДПА и БТА.

Електрическите автомобили ще бъдат освободени от ограничението за скорост от 100 км/час, което в момента е наложено за някои участъци от магистралата, за да се намалят вредните емисии. Вместо това ще им бъде разрешено да се движат по основната австрийска магистрала със 130 км./час.

Електрическите превозни средства освен това ще имат право да използват лентите за автобуси в градовете.
Като допълнение дясното правителство поиска от регионалните и местни власти да изключат електрическите автомобили от плащането на такси за паркинг.

"Създаваме инициативи, които са видими и имат силно послание, за да може преминаването към електрически автомобили да стане дори по-привлекателно", каза министърът на устойчивото развитие и туризма Елизабет Кьостингер.

Правителството ще трябва да предприеме законодателни промени, които ще са необходими за осъществяването на плановете.

Сред новорегистрираните пътнически автомобили през първата половина на годината в Австрия само 1,6 процента са изцяло захранвани с батерия, а 2,5 процента са хибридни автомобили.

Няколко австрийски градове и провинции се противопоставиха на отварянето на автобусните ленти за електромобили.
Лявото правителство на Виена заяви, че основен приоритет е с по-голяма скорост да се движи общественият транспорт, а не личните автомобили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:05 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още