IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Автоиндустрията в Германия очаква значително забавяне в ръста на производството

VDA прогнозира производството в страната да достигне 3,6 млн. автомобила през 2021 г., което е с 400 000 превозни средства по-малко спрямо предходната прогноза

10:13 | 11.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Германската автомобилна индустрия намали прогнозата си за растеж на производството през тази година, като посочи, че възстановяването от пандемията от коронавирус ще бъде неравномерно, тъй като производителите на автомобили все още се сблъскват с проблеми относно нарушените вериги на доставка, включително с недостига на полупроводници, съобщава Ройтерс. 

Индустриалната лобистка асоциация VDA понижи прогнозата си за растеж до 3% от 13 на сто преди това, посочвайки, че производството през последните месеци остава значително „под очакванията“.

Сега VDA прогнозира в Германия да бъдат произведени 3,6 млн. автомобила през тази година, което е с 400 000 превозни средства по-малко спрямо предходната оценка.

Организацията, в която влизат лидерите в сегмента Volkswagen, Daimler и BMW, представлява приблизително 5% от брутния вътрешен продукт на страната и повече от 800 000 работни места, което я прави барометър на най-силната европейска икономика.

През първите месеци от пандемията автомобилните концерни преустановиха производството в очакване на забавяне на търсенето, очаквайки бавно възстановяване. Вместо това индустрията успя значително бързо да възстанови предишните си производствени темпове.

Производството на автомобили в Германия, което достига 1,73 млн. броя, се увеличава с 16% на годишна база през първото полугодие. Но според данните на VDA продукцията се свива с 19% през юни на фона на глобалния недостиг на полупроводници.

В същото време продажбите на нови автомобили в страната нарастат с 15 на сто до 1,39 млн. броя през първата половина на 2021 г.

Страната се ангажира да електрифицира своя автопарк, като планът на правителството включва целта от 10 млн. електромобила по пътищата до 2030 г. Въпреки че броят на електрическите превозни средства е нараснал с над 360% през последната година, понастоящем по германските пътища има едва 240 000 електромобила и 200 000 плъгин хибриди.

Според редица експерти, за да бъде постигнато това, е необходимо страната да инвестира в разполагането на мащабна мрежа от зарядни станции, които да отговорят на потреблението на енергия от страна на водачите на електромобили.

През последните пет години броят на обществените зарядни станции в Германия се е увеличил значително до над 33 100.

Само през последните шест месеца са добавени около 5300 зарядни станции, което представлява увеличение от 19%. През изминалата година броят на електрическите автомобили е нараснал с над 360 процента, така че понастоящем по германските пътища има 240 000 изцяло електрически превозни средства и още 200 000 плъгин хибриди. Въпреки този значителен растеж и в двете направления, целите, формулирани от федералното правителство, все още са далеч от изпълнение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още