IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Автомобилите и камионите на Volvo ще общуват помежду си

Превозните средства ще си предават информация за аварийни ситуации, хлъзгав път и мъгла

23:00 | 08.05.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Автомобилите на Volvo Cars и камионите на Volvo Trucks вече ще имат възможност да общуват помежду си, което ще се отрази положително на тяхната функционалност. Както е известно, собственик на Volvo Cars е китайският концерн Geely, а Volvo Truck е под контрол на шведската AB Volvo, в която Geely наскоро стана мажоритарен акционер.

Сега производителите обявиха, че обединяват своите облачни услуги, което ще позволи обмен на данни между превозните средства в реално време. По този начин автомбилите и камионите на Volvo вече ще уведомяват мрежата за аварийна ситуация на пътя, при което информацията ще се предава анонимно - няма да се съобщава за каква кола става въпрос.

Например, ако автомобилът е спрял по някаква причина по средата на пътя, водачите на други коли Volvo ще получат предупредителна информация за това - дали аварията е станала преди завой или в тунел, което ограничава пряката видимост. Безопасността на пътя ще се увеличи, тъй като водачите ще имат възможност предварително да започнат спиране.

По същия начин в бъдеще автомобилите ще получават предупреждение за хлъзгав път или за мъгла. Още тази година леките коли на Volvo, които са оборудвани със системата Hazard Light Alert, ще могат да получават такива данни от камионите Volvo. От 2016 г. тя е включена в стандартното оборудване на моделите от серия 60 и 90, както и на кросоувъри XC40 за шведския и норвежкия пазар. Включването на камиони в мрежата ще увеличи обхвата на системата и ще позволи на шофьорите предварително да избегнат опасностите на пътя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Dr.Justice
преди 5 години
ами това трябва да стане задължително - всички коли да могат да обменят информация помежду си !!Къде е европейската комисия???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още