IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Автомобилите на BMW вече не се крадат лесно

Компанията намери светкавично решение на проблема със сигурността на колите

16:54 | 03.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: BMW</em></p>

Снимка: BMW

Светкавично решение на проблема със сигурността на новите модели BMW намериха инженерите на компанията. Софтуерният пропуск, от който можеха да се възползват хакерите, за да отключат всеки нов модел BMW, Rolls-Royce или Mini, вече е отстранен, съобщават от BMW.

Проблемът бе открит от германския автомобилен клуб ADAC, който алармира, че онлайн системата ConnectedDrive дава възможност за лесна кражба на моделите на компанията, оборудвани с този софтуер. За целта били необходими само смартфон и специално приложение, чрез които крадците  можели дистанционно да манипулират ключалките на вратите и стартирането на двигателя, при това без собственикът на автомобила да разбере.

Сега от BMW съобщават, че не просто са отстранили открития от ADAC пропуск, но и са повишили допълнително сигурността на автомобилите си.

"Благодарение на онлайн възможностите на BMW Group ConnectedDrive пропускът бе отстранен бързо и сигурно при всички автомобили. Достъпът до важните за шофирането функции е напълно изключен. Посещение в сервизите не е необходимо", сочи информацията от компанията.

От BMW поясняват, че въпросното актуализиране на системата се извършва автоматично, когато автомобилът се свърже със сървъра на BMW Group или водачът ръчно активира сервизната конфигурация.

"Обновените онлайн услуги на системата ползват криптирането, което в повечето случаи се използва и от финансовите институции при онлайн банкиране. Чрез HTTPS-протокола данните се криптират, като освен това от автомобила се идентифицира и сървърът на BMW Group, преди да започне прехвърлянето на данни чрез мобилната мрежа. По този начин BMW Group своевременно повиши сигурността на BMW ConnectedDrive, защото досега не са известни случаи на неоторизиран достъп до данни отвън или дори само опит за такова действие", заявяват от BMW.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още