IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Автомобилите поскъпват и бумът при металите прави нещата по-лоши

Заради скъпите метали производителите на автомобили търсят начини да намалят използваните суровини

18:18 | 09.05.21 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Автомобилите стават все по-скъпи, а случващото се на пазарите на метали не прави нещата по-добри, пише Bloomberg. Много от важните суровини за автомобилната индустрия, като мед, стомана и алуминий, записват рекорди в цената си през последните месеци. Ограничените доставки не могат да задоволят търсенето, подкрепено от стимулите, отпускано от правителствата по света.

Индексът на Bloomberg, следящ движението на цените на металите, показва, че ръстът е най-резкия от 2011 година насам. От началото на годината цените на металите са се увеличили с 21 на сто.

метали метали

Източник: Bloomberg

По данни на JPMorgan Chase&Co цената само на металите, използвани в автомобилната индустрия, се покачва с 83% през първото тримесечие на 2021 година. Обикновено на металите се падат около 10% от цената на автомобилите. Или това означава, че за да отрази движението на металните пазари автомобили с цена 40 хил. долара трябва да поскъпне с 8,3%.

Скъпата мед се отразява върху цената на електромобилите - те използват около 3 и половина повече мед от конвенционалните двигатели. Традиционно батериите за електромобилите използват още големи количества литий, кобалт и никел, които поскъпват с поне 47% през последните 12 месеца.

Това оказва негативен ефект върху компании като Tesla и Volkswagen, които опитват да направят електромобилите по-конкурентни на традиционните автомобили. От друга страна обаче така автомобилните производители имат по-голям стимул да разработват нови технологии, които да използват по-малко метали.

Движението на цените на металите вече се усеща, коментира преди дни изпълнителният директор на Ford Джим Фарли. Неговата компания, заедно с BMW, инвестира 130 млн. долара в стартъпа Solid Power, който разработва автомобилни батерии. Целта е да бъде намерен начин за намаляване на използваните метали и намаляване на производствените разходи 10 пъти.

Търсенето на автомобили расте в световен мащаб - заради пандемията от коронавируса много хора избягват обществения транспорт. Глобалният проблем за доставката на полупроводници също играе негативна роля за автомобилната индустрия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 2
0pk
преди 2 години
Важното енергията да е зелена, па догодина и тройно ще ти поискат, все пак за зелено се плаща скъпо ;]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
zelka007
преди 2 години
търсенето на превозни средства беше подтиснато около една година - самолети , кораби , автомобили , ремаркета , вагони , влакове ... и всякаква строителна техника . все неща изискващи големи количества метали . и сега , като започна отварянето на вакснираните икономики , снабдителните вериги са претоварени . добивните и преработващите компании докато влезнат в ритъм пак , все ще е така . турболентно . и всеки който е натрупал разни дефицити в цените ще ги компенсира ... :))) ... щото всеки в момента вдига цени ... :))) ... и е по-лесно ... аз не виждам нищо лошо . и без това няма от всичко за всички . инфлацията изчиства паразитните клиенти . периодично поръчвам разни стелажи , ако знаеш какви цени ми обявиха за железа и телове ... :))) ... двойни на отпреди година ... не 10 ,20 ,50 % ... двойни ... :))) . аз лично при поръчка предварително поставям условия - никакви украински , руски , азиатски ( китайски и индийски ) материали . абсолютно никакви . мукваи не поръчвам китайски , камо ли железа ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 3
ПИЧ
преди 2 години
Няма причина за подобен огромен ценови ръст на металите, освен това да е предизвикано от тези гадове, дето печатат пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Иначе сме за зелена енергия и ще спасяваме планетата! И сме за криптовалутите - *** само от нашите, кои са под управление.Другите само топлят планетата.Но това е друго!Разбиране трябва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 2
0pk
преди 2 години
Правим чупливи продукти с по 5-6 год. живот после ревем, че чиповете не стигат и метала и той дефицитен... Иначе сме за зелена енергия и ще спасяваме планетата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 4
studioaa
преди 2 години
Само, че автомобилите не поскъпват, а парите губят стойност страшно бързо заради безумните мерки срещу на властта и от ненужните и вредни стимули за икономиката....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
пак ли ще ни плашиш с крах ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Глyпчото обикновено така си обяснява нещата, които не разбира - все нещо му е измамно. С интелект на шимпанзе - толкова!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
ing5rov
преди 2 години
ъхъ , на пет години и айде на автоморгата ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
Автомобилите поскъпват и бумът при металите прави нещата по-лоши Чакай де, тепърва ще видите какво е лошо и какво е измамна икономика !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още