IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Автомобилната индустрия във Великобритания иска гратисен период за Brexit

Нужно е допълнително време за адаптиране на бизнеса към новите разпоредби, свързани с търговското споразумение, изтъква индустриална група

14:43 | 30.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Автомобилните производители, които развиват бизнес във Великобритания, приветстваха постигнатата търговска сделка между Лондон и Брюксел, като в същото време предупреждават, че хаосът по границите ще бъде неизбежен, освен ако правителствата не предоставят повече време за изпълнение на новите административни изисквания, свързани с митниците, съобщава Bloomberg. 

Споразумението, постигнато през миналата седмица с Европейския съюз (ЕС), до голяма степен взима предвид непосредствените опасения на автомобилната индустрия относно митата, посочва Обществото на автомобилните производители и търговци (SMMT). И все пак търговската група смята, че споразумението не отговаря на ключови изисквания, включително регулаторно сътрудничество и митническите процедури.

„Без подробности или времеви рамки за прилагане на реформата, непосредствените разходи и сътресения са неизбежни“, заяви Майк Хоус, главен изпълнителен директор на групата. „Доставчиците и производителите от двете страни ще бъдат изправени пред значително административно предизвикателство, което ще подкопае производителността и ще увеличи оперативните разходи“, допълва той.

Апелът на SMMT повтаря призивите на други бизнес групи за осигуряването на гратисен период за адаптиране към новите правила и разпоредби, договорени в навечерието на Коледа. Това е от ключово значение, тъй като на блока се падат около 80% от износа на превозни средства, произведени във Великобритания.

Хоус заяви, че липсата на твърди ангажименти от страна на Великобритания и ЕС за сътрудничество по регулаторните стандарти може да забави излизането на нови продукти на пазара. Същевременно той призова двете страни да се заемат с това след ратифицирането на споразумението за Brexit.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още