IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Автомобилни компании в САЩ искат помощ от правителството заради кризата с чиповете

Те настояват азиатските производители на полупроводници да бъдат притиснати да пренасочат производството си от потребителската електроника към автомобилите

12:21 | 16.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Американските автомобилни производители поискаха от американското правителство да им помогне да разрешат проблема с недостига на компютърни чипове, който затваря автомобилни заводи в цял свят и може да ограничи производството до есента, пише Bloomberg. 

Американският съвет за автомобилна политика (AAPC), лобистка организация за General Motors, Ford Motor и дейностите в САЩ на Fiat Chrysler Automobiles, настоява пред американското министерство на търговията и новата администрация на избрания за президент Джо Байдън да притиснат азиатските производители на полупроводници да пренасочат производството си от потребителската електроника и да създават чипове от основна необходимост за автомобили.

„Поискахме от американското правителство да ни помогне да намерим решение на проблема, защото той ще намали производството ни и ще има негативно въздействие върху американската икономика до разрешаването му“, каза Мат Блънт, президент на AAPC. „Не ни интересува особено кой е виновен за този глобален недостиг, ако въобще някой има вина, но просто искаме решение. А решението е повече полупроводници за автомобилния сектор“, допълни той.

Недостигът принуди Ford да затвори завода си за спортни автомобили в Кентъки тази седмица, компанията затваря и завода си за малки коли в Германия за един месец. Fiat Chrysler беше принудена временно да спре производството в заводи в Мексико и Канада. През идните седмици се очаква спиране на още производства.

Обвинения се отправят и в двете посоки – производителите на чипове твърдят, че автомобилната индустрия сама е станала причина за недостига, защото е намалила поръчките си твърде рязко след връхлитането на пандемията миналата година. Автомобилните производители и техните доставчици обаче хвърлят вината върху производителите на чипове, които са отдали приоритет на потребителската електроника, защото маржовете за тези устройства са по-големи, а търсенето им преживява бум, тъй като много хора останаха у дома по време на блокадите заради вируса.

Колкото повече се проточва спорът, толкова повече ще пострада американската икономика, предупреди Блънт. Тъй като на производителите на чипове са им необходими най-малко три месеца, за да засилят производството, автомобилните производители ще усещат последиците през по-голямата част от 2021 г.

„Дори проблемът да бъде разрешен днес, ще има цяло тримесечие, което ще бъде засегнато“, каза Блънт. „Така че наистина ще има последици през първото полугодие на тази година. И колкото повече време е необходимо за разрешаването на проблема, толкова повече ще кърви през третото тримесечие“, допълни той.

50-годишният Блънт, който е бивш губернатор на Мисури от Републиканската партия, заяви, че е започнал „начални“ разговори с администрацията на Байдън и изрази надежда тя да постави недостига на чипове на едно от първите места в списъка си със задачи.

„Има много хора в новата администрация, които имат известен опит и експертиза в автомобилната индустрия и със сигурност много хора разбират, включително избраният за президент, колко важна е индустрията за САЩ“, каза Блънт. „Затова се надяваме, че за тях ще бъде приоритет да ни помогнат да намерим решение веднага след встъпването в длъжност на президента“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още