IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Автомобилният пазар в Европа продължава със серията от спадове през януари

Новите национални блокади и недостига на чипове ще тласнат европейския пазар към спад от 10 на сто през февруари, смята Майкъл Дийн от Bloomberg Intelligence

10:01 | 16.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Toru Hanai/Bloomberg</em></p>

Снимка: Toru Hanai/Bloomberg

Продажбите на леки коли на петте най-големи пазара в Европа се понижават с повече от една четвърт през януари на фона на възобновените национални блокади за овладяване на разпространението на пандемията от коронавирус, които принудиха дилърите отново да прекратят своята дейност, притиснати от слабото търсене, съобщава Bloomberg. 

Регистрациите на нови автомобили се свиват средно с 28% в Германия, Великобритания, Франция, Италия и Испания през януари в сравнение със същия месец на 2020 г., изчислява анализаторът на Bloomberg Intelligence Майкъл Дийн.

Според Дийн блокадите и недостигът на чипове ще понижат продажбите на въпросните пазари с 10%.

„Перспективите за продажбите в Европа за първото полугодие остават несигурни“, изтъква той, добавяйки, че очакванията за почти удвояване на оперативната печалба на автомобилните производители в региона през тази година изглеждат все по-съмнителни.   европейски европейски

Спадът през миналия месец е предхождан от значително по-скромният спад през декември, когато автомобилните производители стимулират продажбите на електромобили, за да отговорят на по-строгите цели за емисиите за 2020 г.

По-силното търсене в края на годината и възстановяването на Китай помогнаха на автомобилните концерни, включително на Volkswagen AG и BMW AG, да реализират по-добра от очакваното печалба за четвъртото тримесечие. И все пак общите продажби на автомобили спаднаха най-много в Европа през миналата година в сравнение с други региони, тъй като относително устойчивото търсене през второто полугодие успя само да компенсира частично колапса по време на първоначалното разпространение на Covid-19 в Европа и по света.

Асоциацията на европейските автомобилни производители (АСЕА) трябва да публикува януарските данни за региона в сряда (17 февруари).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още