IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Автомобилният сектор представлява около 10% от БВП

През следващите години България ще е сред водещите страни в автономната технология, прогнозира Любомир Станиславов от Аутомотив клъстер

14:05 | 23.11.18 г.
Автомобилният сектор представлява около 10% от БВП

При направено изследване в края на миналата и началото на тази година автомобилната индустрия в България носи дял от около 5% от БВП на страната. Към момента се прави ново проучване, а резултатите от него ще станат ясни през януари догодина. Факт е, че автомобилният сектор в страната се развива сериозно, затова вероятно той ще представлява вече около 10% от БВП. Това заяви в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria арх. Любомир Станиславов, изпълнителен директор на Аутомотив клъстер.

„Можем да кажем, че България започва много бързо да скъсява дистанцията си с държавите от Източна Европа. В страни като Полша, Чехия и Унгария вече има насищане. Новите инвестиции не се случват толкова лесно, безработицата е твърде ниска там, в абсолютно нездравословни нива. Изчерпването на човешкия потенциал кара компаниите да се обърнат към региона на Югоизточна Европа. Въпросът е дали България има възможностите да отбележи най-бърз темп на развитие в него и да вземе най-много от насочения интерес“, коментира Станиславов.

Според него първата задача е да се привлече производител на автомобили, а втората е позиционирането на България като място, където новите, революционни технологии могат да се развиват.

„Засега все още у нас няма голям проект за производство на батерии за електромобили. Надеждите са такъв да се появи през 2019 г. Нуждата от батерии ще бъде значителна в следващите 5-6 години, а самите те ще са около 50% от цената на автомобила“, добави той.

По думите на арх. Станиславов другата посока на автомобилната индустрия – автономните автомобили, е още по-интересна и по-подходяща за България.

“Самата технология има пет нива, а в момента целта е да се предложи автомобил от четвърто ниво, при което той вече може да извършва всяко едно пътуване изцяло самостоятелно без водачът да участва в него", уточни Станиславов и обясни, че при следващото, пето ниво, автомобилът изобщо няма да има средства за управление. "Всичко това звучи като научна фантастика, а компаниите си представят, че то ще се случи в период от между 10 и 15 години.”

Изпълнителният директор на Аутомотив клъстер смята, че в България има много софтуерни инженери и очаква това да бъде една от най-перспективните професии.

“Една от целите е в следващите години да има 5 хиляди инженери, работещи по тази технология. Това ще направи България част от водещите страни в света, що се касае до автономната технология“, прогнозира Любомир Станиславов.

Повече от разговора вижте във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още