Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Автомобилният сектор ще произвежда собствени чипове, за да предотврати нова криза

Въпреки дигитализацията на колите автомобилните концерни ще продължат да изостават от фирмите за потребителската електроника при търсенето на чипове

Автомобилният сектор ще произвежда собствени чипове, за да предотврати нова криза

Снимка: Bloomberg Creative Photos

На фона на продължаващата световна криза с недостига на полупроводници все повече автомобилни концерни се насочват към осигуряване на вътрешно производство на чипове. До 2025 г. половината от десетте най-големи автомобилни производителя ще поемат по този път, прогнозира консултантската фирма Gartner, цитирана от Automobilwoche. 

Още по темата

Тенденцията ще се ускори и от нуждата от повече полупроводници заради прехода към електрическа мобилност и дигитализацията на превозните средства.

Първи обяви своите планове за производство на полупроводници Stellantis Group, която включва марки като Peugeot, Fiat и Opel. Концернът цели да разработи свои чипове заедно с производителя на електроника Foxconn. Двете компании планират да покрият поне 80% от нуждите си от полупроводници.

Volkswagen също обмисля собствен дизайн на полупроводници.

Автомобилната индустрия остава силно засегната от недостига на чипове и редица концерни трябваше да спират производството няколко пъти през тази година. Налице са няколко причини за това. От една страна, много чипове намират приложение в превозните средства, които се произвеждат с по-стари производствени технологии. През последните няколко години обаче индустрията на чиповете намали капацитета си за тези процеси основно заради спадащото търсене. По време на пандемията от коронавирус обаче търсенето внезапно нарасна на фона на бума при онлайн търговията, най-вече при потребителската електроника. Макар много производители на чипове да обявиха планове за добавяне на капацитет, това е процес, който отнема години.

В същото време автомобилните компании изостават от своите конкуренти от областта на потребителската електроника по отношение на осигуряването на необходимите количества чипове. Само при производството на смартфони са необходими над милиард чипа всяка година, докато при автомобилите тази цифра се свежда до десетки милиони устройства. Т.е. автомобилната индустрия представлява само от 5 до 10 процента от световното търсене на чипове.

Според експерти засиленото търсене на чипове по време на дигитализацията на автомобилите няма да осигури по-добра позиция на концерните спрямо сектора на потребителската електроника.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Бившият шеф на Daimler влиза в управлението на още една SPAC компания