IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Автомобилните производители ще атакуват САЩ с големи електрически камиони

Компаниите инвестират милиарди долари в изграждането на изцяло електрически автопарк от тежкотоварни превозни средства

12:28 | 22.10.18 г. 2
<p>
	Електрическият камион на Toyota Project Portal. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Електрическият камион на Toyota Project Portal. Снимка: Ройтерс

След като американската компания Tesla обяви, че планира да пусне на пазара до 2019 г. своя изцяло електрически камион Semi, другите автомобилни концерни също разкриха своите проекти в тази сфера, съобщава Ройтерс.

Шведският производител Volvo AB ще стартира производството на своя първи напълно електрически камион тази година, като се очаква той да бъде пуснат в продажба през 2019 г., транспортирайки товари на къси разстояния. Компанията ще подготви подобно превозно средство и за американския пазар през 2020 г. 

Съгласно вече сключената сделка с щата Калифорния, шведската компания ще предостави няколко прототипа на изцяло електрически задвижвани камиони Class 8 (по американските стандарти – камиони с товароносимост до 15 тона) през следващата година.

Корейският автомобилен концерн Hyundai Motor Co пък си партнира със швейцарския производител на водородно гориво H2 Energy при създаването и продажбата на 1000 водородни горивни клетки за електрически камиони с възможност за пробег до 400 км.

Търговският директор на Hyundai Марк Фраймюлер заяви, че компанията планира да започне продажби в САЩ, Китай и в онези части на Европа, където ще влязат в сила в близко бъдеще регулациите за дизеловите превозни средства.

Базираната в САЩ компания Navistar работи съвместно с Volkswagen AG по създаването на електрически камиони заедно с големи доставчици, сред които производителят на двигатели Cummins Inc, компанията за интегрирани системи Meritor Inc и ирландската Eaton Corp.

Navistar планира да предостави тестови модели с възможност за пробег около 160 км до своите основни клиенти в САЩ през 2019 г., заяви член на ръководството на компанията.

Американският стартъп Nikola Motor Company работи в партньорство с доставчиците Bosch Corp и Wabco Holdings Inc върху изграждането на такъв тип камиони, които ще могат да изминават между 800 и 1900 км с едно зареждане, в зависимост от метеорологичните условия и терена. Компанията вече е успяла да спечели 11 млрд. долара от предварителни поръчки.

Германският автомобилен производител Daimler AG планира да пусне на пазара своята гама на eCascadia с пробег от 400 км, която ще бъде насочена към регионалната дистрибуция и пристанищните услуги. От компанията заявиха, че ще предоставят около 30 прототипа на големи клиенти, за да бъдат тествани, като е планирано камионите да бъдат пуснати в продажба през 2021 г.

Японската Toyota Motor Corp тества два прототипа електрически камиони с водородни клетки в Лос Анджелис и Лонг Бийч, където оперират повече от 17 хил. тежкотоварни превозни средства.

Toyota изтъква основното предимство на водородните клетки – те се зареждат толкова бързо, колкото и резервоарите на дизеловите камиони, докато на обикновените електрически батерии са им нужни часове, за да постигнат това.

С финансовата помощ на щата Калифорния японският концерн ще създаде общо 10 подобни камиона с полуремаркета в сътрудничество с Paccar Inc.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 4
khao
преди 5 години
разсъждаваш доста ограничено, като импестора ... как реши че са закъснели ?изобщо не са, включват се точно на време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 5
lyusien
преди 5 години
Май са закъснели Това са само идеи докато от 2019 Тесла ще започне да ги произвежда и продава Но все пак всички разбраха че бъдещето е на електрическите превозни средства
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още