Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Автомобилното производство във Великобритания се сви до 65-годишно дъно

Производството се очаква да се възстанови през 2022 г., нараствайки с близо 20% до над 1 млн. броя

Автомобилното производство във Великобритания се сви до 65-годишно дъно

Снимка: Bloomberg L.P.

Британското производство на автомобили се свива през 2021 г. до най-ниското си ниво от 1956 г. основно поради тежестта на глобалния недостиг на полупроводници, който принуди концерните да свият или преустановят временно своето производство, докато чакат части, съобщава Обществото на производителите и търговците на автомобили (SMMT), цитирано от Ройтерс. 

Още по темата

SMMT заяви, че производството в страната е спаднало с 6,7% до 859 575 превозни средства спрямо 2020 г. и с 34% в сравнение с 2019 г.

„Като цяло 2021 г. беше силно депресираща година“, изтъква главният изпълнителен директор на SMMT Майк Хоус.  „Въздействието на дефицита при полупроводниците наистина удари силно местната индустрия през последното тримесечие на миналата година“, добавя той.

Лобистката група заяви, че очаква недостигът да отшуми частично през тази година, като се позова на независими прогнози, според които британското производство на автомобили трябва да се увеличи с 19,7% до над 1 милион превозни средства.

Заради дефицита на чипове автомобилните концерни по света се съсредоточиха върху по-рентабилните автомобили, като същевременно увеличиха цените, което се отрази и върху пазара на употребявани превозни средства. Това добави допълнителна инерция при ускоряването на инфлацията, основна тревога за централните банки в глобален план.

За производствения спад във Великобритания допринесе и планираното затваряне на фабриката на японския концерн Honda в Суиндън през 2021 г.

Положителна новина е, че производството на електромобили в страната нараства със 72%. Според SMMT делът на изцяло електрическите коли на британския пазар достига 11,6%, като продажбите надхвърлят тези за периода от 2016 до 2020 г.

Въпреки че Brexit наложи допълнителни разходи за автомобилните концерни, индустрията в страната все още не е обременена с мита, които биха влошили допълнително производствените данни.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
2
 
1
преди 3 месеца
Автомобилното производство във Великобритания се сви до 65-годишно дъно == спокооо, до земното ядро има много да се копае!

Още от Новини
Polestar понижи целта си за доставките през 2022 г. заради блокадите в Китай