IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Автономната система на GM отново победи Autopilot на Tesla

Основното преимущество на Super Cruise е инфрачервената камера, обърната към водача, която преценява дали той следи пътя и е готов да поеме контрола

16:05 | 28.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Christopher Goodney/Bloomberg</em></p>

Снимка: Christopher Goodney/Bloomberg

Автономната система на General Motors Co (GM) Super Cruise за пореден път надви Autopilot на Tesla при анализ на 17 превозни средства, оборудвани с активни системи за подпомагане на шофирането (ADAS), съобщава Ройтерс, позовавайки се на информация на Consumer Reports. 

Оборудваният с Autopilot Model Y завърши съревнованието на второ място, изпреварен от Cadillac CT6, използващ системата Super Cruise, която GM ще инсталира на повече от 20 модела превозни средства, включително на своя нов електрически Hummer, през следващите три години.

Експертите в областта на безопасността и застраховането често предупреждават за рисковете от това потребителите да надценят способностите на системите ADAS заради внушението на някои автомобили производители, които наричат своите продукти „автопилот“.

През 2018 г. снабденият със Super Cruise Cadillac CT6 постигна по-добър резултат от Tesla Model 3, оборудван с Autopilot, по време на тест на Consumer Reports, засягащ едва четири превозни средства, оборудвани с ADAS.

В последния тест, проведен това лято на обществени пътища, Cadillac отбеляза 69 точки от възможни 100, докато Tesla отчете 57. Lincoln Corsair, оборудван със системата FN Co-Pilot 360 на Ford Motor Co, завърши трети с 52 точки.

Основната разлика между Super Cruise и останалите системи е инфрачервената камера, обърната към водача, която преценява дали той следи пътя и е готов да поеме контрола, когато е необходимо, споделя Кели Фанхаузер, ръководител на тестването на автоматизираните системи към Consumer Reports.

Групата отбеляза, че Autopilot може да изключи внезапно в някои ситуации, докато Super Cruise уведомява шофьора, когато системата престане да действа.

По време на скорошно тестване за безопасността на системите в Европа, Autopilot се нареди на шесто място от 10 системи, като получи високи оценки за производителност и способност да реагира при извънредни ситуации, но се проваля при запазването на фокуса на водача върху пътя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още