IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Автономни електрически камиони започват да извършват доставки в Швеция

Местният стартъп Einride е сключил договор с логистичната компания DB Schenker за всекидневни превози с новото поколение тежкотоварно превозно средство

22:00 | 15.05.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Автономен електрически камион, който наподобява шлема на щурмовак от Междузвездни войни, започна днес да извършва всекидневни товарни превози по обществен път в Швеция, предаде Ройтерс. 

Създателят - шведската стартъп компания Einride и логистичният клиент DB Schenker описват предлаганата услуга като първата по рода си в света.

Главният изпълнителен директор на Einride Робърт Фалк каза, че компанията е провела партньорски разговори с най-големите доставчици, за да увеличи поръчките за производство и доставка. Компанията не изключва бъдещо сътрудничество с големите производители на камиони.

"Разрешението за извършване на дейност по обществен път е много важно събитие ( ...) и е стъпка към комерсиализирането на автономната технология", каза бившият директор на Volvo пред Ройтерс.

В автомобилoстроенето се увеличават съюзите, сключен с цел да се поделят разходите за разработване на електрически и автономни технологии. Ford например обеща да инвестира 500 милиона долара в САЩ в производителя на електрокари Rivian.

Теглото на товарния камион T-Pod на Einride е 26 тона, когато е пълен. Той няма шофьорска кабина, което се очаква да намали експлоатационните разходи за пътни товари с около 60 процента спрямо дизелов камион с шофьор.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още