IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Автономните коли на Waymo са изминали 6,5 млн. километра

Тестовете са били извършени в САЩ

10:45 | 28.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Waymo, едно от звената на американската технологична компания Google, обяви, че автономните коли, които разработва, са изминали общо 4 млн. мили (6,5 млн. километра) по обществените пътища, пише Engadget.

Но фирмата не празнува просто преминаването на тази граница, а темпото, с което развива проекта си. Въпреки че ѝ бяха нужни 18 месеца, за да достигне 1 млн. мили, а след това 14 месеца, за да станат 2 млн. мили, 8 месеца – за 3 млн., и в крайна сметка за още 6 месеца беше достигнати общо 4 милиона мили.

Въпреки че става дума за изминато разстояние по обществени пътища, има рестрикции къде точно се провеждат тестовете – в Калифорния и Аризона. Част от тестовете са били в Остин, Тексас, и Къркланд, Вашингтон.

Waymo развива своята автономна технология за шофиране в партньорство с американската компания за споделено пътуване Lyft, макар че не е ясно колко голямо е влиянието на втората.

В допълнение към реално изминатите километри Waymo е тествала системата си чрез преминаване на 2,5 млрд. мили при симулации в рамките на миналата година.

В блога си Waymo посочва, че е успяла да научи превозните си средства достатъчно, че да станат „напълно автономни“ и подсказа, че обществото скоро ще може да използва услугите на Waymo за ходене на работа, до училище до магазина или другаде.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още